Îmbrăţișarea care a salvat sute de vieţi

26124

Un tânăr pakistanez a salvat sute de elevi de la moarte, îmbrăţișând atentatorul. Sinucigașul purta o vestă cu explozibil și voia să arunce în aer școala din Ibrahimzai, nord-vestul Pakistanului. Vesta a fost detonată în momentul îmbrăţișării și cei doi au murit, fiecare pentru altă cauză.

Aitzaz Hasan avea 15 ani și a fost descris de profesori și colegi ca fiind un elev bun și curajos. Lunea trecută era în recreaţie, împreună cu alţi colegi, când l-au observat pe bărbatul care purta vesta. Fără a se gândi prea mult, Aitzaz le-a spus colegilor săi: „Îl voi opri. Îmi va ucide prietenii.” Colegii au încercat să-l oprească, l-au implorat să nu facă nimic, dar tânărul era hotărât să-l confrunte pe atentator.

Ce a urmat s-a întâmplat repede, dar fiecare pas și gest al lui Aitzaz a rămas ca mărturie și încurajare pentru compatrioţii săi. Tânărul l-a luat în braţe pe sinucigaș, iar acesta a detonat vesta.

Curajul și iniţiativa de care a dat dovadă acest adolescent nu au fost trecute cu vederea. Aitzaz este lăudat ca fiind un erou, pe toate reţelele de socializare. Iar unii jurnaliști sunt de părere că ar trebui să i se acorde o medalie de onoare post-mortem. Pe Twitter, tânărul este omagiat în cuvinte mari, asociate cu activiști contemporani precum tânăra Malala.

Verișorul lui Aitzaz, Mudassar Hassan Bangish, declara pentru BBC că „atentatorul sinucigaș voia să distrugă școala și elevii. Verișorul meu l-a oprit. Este un shahid [martir]. Un shahid pentru întreaga naţiune”. „Fiul meu și-a făcut mama să plângă, dar a salvat sute de mame de la a-și plânge moartea copiilor”, a spus și tatăl lui Aitzaz. De altfel, întreaga familie insistă ca lumea să nu se concentreze pe durerea și tristeţea acestui eveniment, ci să se concentreze asupra acţiunilor lui Aitzaz, care obișnuia să spună: „Sunt întotdeauna pregătit pentru ţara mea.”

Regiunea Ibrahimzai se află în apropiera regiunilor tribale semiautonome ale Pakistanului. Acestea au o prezenţă numeroasă de talibani și membri ai Al-Qaeda, zona fiind renumită pentru violenţa împotriva musulmanilor Shia. Cu toate acestea, locuitorii regiunii sunt oameni patrioţi care salută curajul lui Aitzaz și îl iau drept exemplu.

Foto: wikimedia