Malala Yousafzai, desemnată „ambasador al conștiinţei”

87

Adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai, pe care talibanii au încercat să o omoare din cauza campaniei sale pentru dreptul fetelor la educaţie, a primit cel mai important premiu al organizaţiei Amnesty International, Ambassador of Conscience.

Adolescenta pakistaneză, Malala Yousafzai, pe care talibanii au încercat să o omoare din cauza campaniei sale pentru dreptul fetelor la educaţie, a primit cel mai important premiu al organizaţiei Amnesty International, Ambassador of Conscience (Ambasador al conștiinţei).

Malala Yousafzai şi Harry Belafonte, cântăreţ şi militant pentru drepturile omului, au fost aleşi pentru a primi cel mai important premiu al organizaţiei Amnesty International, premiul Ambassador of Conscience, care a fost prezentat ieri seară, 17 septembrie, la Mansion House în Dublin, Irlanda. Acest premiu recunoaşte meritele celor care promovează şi luptă pentru drepturile omului prin viaţa şi exemplul lor. Cei doi care au primit această distincţie apără drepturile universale ale omului, dreptatea şi demnitatea, inspirându-i şi pe alţii să facă la fel, potrivit declaraţiilor lui Salil Shetty, secretar general al Amnesty International, notează digi24.ro.

Malala Yousafzai, în vârstă de 16 ani, luptă pentru dreptul la educaţie al fetelor. Când avea doar 13 ani, Malala a avut ocazia să își exprime nemulţumirea și frustrarea faţă de decretul talibanilor de a distruge toate școlile pentru fete din Pakistan. Trei ani mai târziu, Malala a fost împuşcată în cap de către talibani, după care a fost spitalizată în Marea Britanie, unde a suferit o complicată intervenţie chirurgicală. Ea locuieşte în prezent în Marea Britanie şi studiază la Birmingham. După ce a fost anunţată că a primit distincţia Amnesty International, a declarat că se simte onorată de acest premiu şi că vrea să amintească întregii lumi că sunt milioane de copii ca ea, care se luptă zilnic pentru dreptul lor de a merge la şcoală. De asemenea, a spus că speră ca într-o zi, visul de a primi o educaţie să devină o realitate pentru fiecare copil, din orice colţ al lumii.

Malala Yousafzai este nominalizată şi pentru premiul Saharov al Parlamentului European, împreună cu Edward Snowden, protestatarii turci „Standing Men" şi campania „CNN freedom project". Premiul Saharov se oferă celor care luptă pentru libertatea de gândire, împotriva intoleranţei, a fanatismului şi a opresiunii. Numele celor 3 finalişti vor fi dezvăluite la data de 30 septembrie, laureatul va fi ales la data de 10 octombrie, iar premiul va fi decernat la data de 20 noiembrie, la Strasbourg.