Ingredientul surprinzător al altruismului

78

Experţii de la Universitatea Georgetown au descoperit elementul care ne face mai altruiști, după ce au analizat poate una dintre cele mai semnificative acte de generozitate umană: donarea unui organ unei persoane complet necunoscute.

Experţii de la Universitatea Georgetown au descoperit elementul care ne face mai altruiști, după ce au analizat poate una dintre cele mai semnificative acte de generozitate umană: donarea unui organ unei persoane complet necunoscute.

„Între 11% și 54% dintre adulţi susţin că ar fi dispuși să ia în considerare donarea, din altruism, a unui rinichi, însă doar o mică parte dintre aceștia devin donatori", a declarat coautoarea studiului, Abigail Marsh.

Experţii au ales să studieze această situaţie, folosind datele oferite de Reţeaua de Achiziţii Publice și Transplant de Organe din SUA. Ipoteza de la care au plecat a fost asocierea dintre bunăstarea individului și implicarea sa în activităţi în folosul societăţii, precum voluntariatul. De aceea, au analizat și datele legate de bunăstarea populaţiei din SUA, redată de un raport Gallup (Healthways Well-Being Index).

În urma rezultatelor, cercetătorii au observat că donaţiile de rinichi per capita erau mai ridicate în acele state care au înregistrat un grad mai mare de bunăstare. Legătura dintre altruism și bunăstare a rămas valabilă și atunci când experţii au analizat regiuni mai întinse, dar și în urma analizei situaţiei pe un singur an. De asemenea, rezultatul nu a fost influenţat de factori precum venitul din gospodărie, sănătate fizică sau psihică, vârstă, educaţie, gradul de religiozitate sau atitudini colective.

„Având în vedere că altruismul promovează bunăstarea, politicile care promovează bunăstarea ar putea contribui la generarea unui cerc virtuos prin care creșterea bunăstării poate promova altruismul care, la rândul său, crește bunăstarea", au declarat cei doi autori ai studiului, Marsh și Kristin Brethel-Haurwitz.

Altruismul este generat și de stres, a arătat un studiu al cercetătorilor de la Universitatea VU din Amsterdam. Potrivit rezultatelor obţinute însă acest factor nu ne face mai generoși faţă de persoanele necunoscute, ci doar faţă de cei apropiaţi.

Decizia de a acţiona în favoarea celorlalţi fără a urmări vreun interes personal este extrem de benefică nu numai pentru bunăstarea interioară, ci și pentru speranţa noastră de viaţă. Un studiu a demonstrat faptul că persoanele care se implică în acţiuni de voluntariat trăiesc mai mult decât cei care fac astfel de gesturi din raţiuni egoiste.