Învaţă să spui „Nu”

5504

Uneori poate ţi se pare dificil să spui „nu": să îţi refuzi colegul de birou care te roagă să îl ajuţi, deşi ai un termen limită scurt pentru a preda proiectul la care tocmai lucrezi, să renunţi la planurile tale pe care abia aşteptai să le pui în aplicare pentru a-i face pe plac unui prieten sau chiar să îi spui „nu" copilului tău care îşi doreşte cu ardoare prăjitura aceea plină de zahăr, înainte de masă. Deşi ne place să spunem „da", în unele cazuri trebuie să învăţăm să răspundem şi cu „nu".

Atunci când spui „da” unor lucruri cărora ai vrea să le spui de fapt „nu” rişti să îţi iroseşti propriul timp (şi aşa limitat), să te oboseşti, să pierzi chiar şi ore preţioase de somn şi să acumulezi emoţii negative, de la frustrare şi până la stres. Toate acestea ţi-ar putea pune întreaga sănătate în primejdie mai devreme sau mai târziu. Există însă câteva impedimente care ne determină să acceptăm în momente în care ne dorim să refuzăm, iar conştientizarea lor te va ajuta să iei mai uşor decizia care este în ton cu ceea ce tu vrei să faci.

Unul dintre acestea este convingerea că refuzul este un act de egoism din partea ta. De fapt, atunci când spui „nu” unui anumit lucru îţi „onorezi obligaţiile existente”, notează Mayo Clinic. De asemenea, îţi poţi „economisi” timpul pentru a încerca lucruri noi sau pentru a face ceva care îţi aduce beneficii fizice, psihice sau spirituale.

Un alt impediment este dorinţa ta de a te face plăcut celorlalţi prin faptul că nu le refuzi cererile, subliniază Celestine Chua, coach şi fondator al Personal Excellence Blog, într-un articol pentru Zen Habits. Un „nu” ar putea, de asemenea, să nască un conflict, l-ar putea face pe cel care ţi-a cerut un favor să se supere pe tine, de aceea preferi să spui „da”. În plus, refuzul ar putea fi interpretat ca un semn de respingere din partea ta, lucru care ar putea conduce la deteriorarea sau chiar ruperea legăturii cu persoana în cauză.

Nu în ultimul rând, atunci când spui „nu” s-ar putea să te urmărească gândul că tocmai ai dat cu piciorul într-o oportunitate. De exemplu, poate şeful tău îţi propune să te ocupi de încă un proiect, lucru care îţi va consuma foarte mult timp, tradus în ore petrecute după program la birou. Deşi s-ar putea să primeşti un salariu mai mare, poate chiar o promovare, nu îţi doreşti să munceşti peste program şi astfel eşti pus în faţa unei dileme: ce să alegi?

În acele momente în care îţi doreşti să spui „nu”, dar ţi se pare dificil acest lucru, poţi aplica anumite strategii care să îţi uşureze „munca”:

1. Conştientizează motivul pentru care vrei să spui „nu”. Acest lucru te va ajuta să devii mai încrezător atunci când refuzi pe cineva, pentru că deja ştii ce ai de făcut şi ştii că timpul tău este deja alocat altor activităţi, notează Peter Bregman, CEO la compania globală de consultanţă în management Bregman Partners, Inc., în articolul său de pe Harvard Business Review.

2. Arată-le celor pe care vrei să îi refuzi că apreciezi faptul că s-au gândit la tine. Mulţumeşte-le pentru invitaţie sau pentru cerere, spunându-le că te simţi flatat de aceasta.

3. Oferă motivul pentru care spui „nu”. Atunci când enunţi un motiv, şansele ca celălalt să înţeleagă că răspunsul tău este un refuz sunt mai mari. Fii sincer când spui de ce nu poţi onora cererea, nu inventa motive şi nu oferi nici explicaţii elaborate. Poţi spune că ai o obligaţie în acel moment, că nu ai timp sau pur şi simplu că nu te simţi capabil ori că nu doreşti să faci acel lucru.

4. Spune „poate” în loc de „nu”. „Lasă-mă să mă gândesc mai întâi la propunerea ta şi revin eu cu un răspuns”, este o abordare propusă de Celestine Chua. Este o metodă bună de aplicat în cazul acelor situaţii în care oferta te tentează, dar nu eşti hotărât dacă o accepţi. Oferă un termen limită până când îi vei comunica răspunsul final.

5. Spune „nu” propunerii, nu persoanei. Dacă propunerea nu te mulţumeşte, ai grijă să formulezi un răspuns din care să reiască că refuzi exclusiv oferta primită. Poţi folosi în acest sens o repllică propusă de Chua: „Din păcate această propunere nu-mi satisface nevoile/nu mă reprezintă, dar aş vrea să ţinem legătura pe viitor”. Celălalt va înţelege că eşti deschis către alte oportunităţi de colaborare pe viitor.

6. Fii, în acelaşi timp, conştient de faptul că vei pierde anumite şanse (dar vei câştiga altele). În loc să priveşti un refuz ca pe o oportunitate pierdută, gândeşte-te la aceasta ca la o nouă uşă deschisă. Aşa cum subliniază Bregman, în astfel de momente trebuie „să îţi reaminteşti că atunci când spui nu unei cereri spui, în mod simultan, da unui lucru pe care îl apreciezi mult mai mult decât o cerere”.

7. Dacă celălalt este insistent, fii la rândul tău perseverent. Nu te lăsa copleşit de insistenţele celor din jur. În schimb, adoptă şi tu un comportament la fel de stăruitor. Poţi apela chiar şi la o replică plină de umor în astfel de situaţii, pentru a mai domoli perseverenţa celuilalt. De exemplu, le poţi spune „ştiu că nu renunţi cu una, cu două. Nici eu. Sunt tot mai priceput la a spune nu”, propune Bregman.