IRES: Marile nelinişti şi temeri ale românilor

161

Marile nelinişti ale românilor în 2011 sunt nivelul corupţiei din România, salariile, sistemul de sănătate şi prăpastia dintre bogaţi şi săraci. Peste 80% dintre români sunt îngrijoraţi cu privire la aceste realităţi cotidiene. 8 din 10 români cred că majoritatea oamenilor încearcă să profite de pe urma celorlalţi.

Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) a realizat un studiu la nivel naţional despre starea naţiunii şi motivele de îngrijorare ale populaţiei. Studiul notează şi temeri cu privire la sistemul de pensii, şomaj, poluare, starea mediului înconjurător.

Cea mai mare problemă a României este lipsa locurilor de muncă, consideră 17% dintre români. Pentru 15% dintre respondenţi, starea deficitară a economiei este problema cea mai mare cu care se confruntă ţara noastră. Conducerea defectuoasă a ţării (10%), corupţia (7%), pensiile şi salariile mici (6%) şi sărăcia şi lipsa banilor (6%) – sunt alte probleme considerate drept „cea mai mare problemă a României" de către diverse segmente ale populaţiei.

La capitolul celor mai importante probleme personale, românii au vorbit despre lipsa banilor, respectiv starea materială precară (23%), sănătatea precară (20%), lipsa locurilor de muncă (12%), dar şi pensiile mici, salariile mici sau viitorul copiilor.

Dificultăţile de viaţă ale românilor sunt înregistrate la capitolul „achiziţia unei locuinţe" (94%), câştiguri salariale cât mai mari (93%) şi creşterea adecvată a copiilor (90%).

Dacă românii se consideră totuşi fericiţi în proporţie de 40%, numărul celor care se declară nefericiţi este ceva mai mare (47% dintre respondenţi). Studiul a arătat că proporţia românilor care se declară fericiţi este mai mare în rândul persoanelor tinere, în timp ce în categoria persoanelor nefericite se încadrează românii cu vârste cuprinse între 51 şi 65 de ani. De asemenea, 63% dintre români cred despre conaţionalii lor că erau mai fericiţi înainte de revoluţia din decembrie 1989.

Comparativ cu anul 2010, 51% dintre români cred că situaţia economică actuală este „ceva mai proastă" sau „mult mai proastă". Pentru 22% dintre români situaţia a rămas neschimbată, dar sunt şi 24% care susţin că situaţia economică din 2011 este „ceva mai bună" sau „mult mai bună".

Participanţii la studiu au fost întrebaţi cum văd situaţia economică la două decenii după decembrie 1989 comparativ cu situaţia economică din perioada comunistă. Peste jumătate dintre respondenţi (58%) au apreciat că situaţia economică prezentă este „ceva mai proastă" sau „mult mai proastă". În general, persoanele cu vârste de peste 51 de ani sunt cele care apreciază situaţia economică prezentă în acest fel. Studiul a arătat că percepţia unei economii mai puternice înainte de 1989 se întâlneşte mai ales la persoanele cu studii elementare şi medii.

Doar unul din 10 români crede că majoritatea tinerilor care termină cursurile unei facultăţi au şanse reale de a-şi găsi un loc de muncă în România, iar 73% dintre români i-ar sfătui pe tinerii cu şanse de angajare în străinătate să plece.

(Foto: Dreamstime)