Kirk Cameron: nu ești homofob dacă aperi sexualitatea biblică

109

Acum 10 ani ideea căsătoriei între homosexuali era o glumă. Astăzi propria părere asupra acestui subiect a ajuns să ne definească. Politicieni, actori, prezentarori tv, filantropi, clerici etc., toţi trebuie să spună publicului dacă sunt de acord cu asta sau nu. Iar acest răspuns îi validează sau nu în ochii opiniei publice. Asta i s-a întâmplat și actorului Kirk Cameron, în timpul emisiunii lui Piers Morgan ce la CNN.

Actorul, cunoscut pentru rolul său din serialul american „Growing Pains" și alte filme creștine precum „Fireproof”, a mers în emisiunea lui Piers Morgan pentru a promova noul său documentar „Monumental". În timpul emisiunii prezentatorul l-a rugat pe Cameron să își exprime părerea despre homosexualitate și căsătoriile între homosexuali, știind că actorul este un creștin convins.

Nu se știe ce legătură avea părerea lui Cameron asupra unui subiect atât ce controversat, cu promovare documentarului său, dar mai mult ca sigur prezentatorului i s-a părut important, așa că l-a presat să răspundă.

Cameron a răspuns sincer: „Eu cred că mariajul a fost definit de Dumenzeu acum mult timp. Căsătoria este la fel de veche ca pământul și a fost definită în Grădina Edenului între Adam și Eva, o femeie și un bărbat, până când moartea îi va despărţi. Așa că nu aș încerca să redefinesc căsătoria și nu cred că altcineva ar trebui să o facă. Dacă mă întrebaţi dacă susţin căsătoriile gay, atunci răspunsul meu este nu."

Insistând pe subiect Morgan l-a întrebat pe invitatul său dacă homosexualitatea este un păcat. „Cred că nu este natural și cred că este distructiv pentru toţi cei care au stat la baza civilizaţiei noastre", a răspuns actorul.

De ce este răspunsul lui important? Cameron e un creștin și prin răspunsul lui a făcut un rezumat a tot ce nu învaţă biserica de 2.000 de ani despre homosexualitate și păcat, nimic nou aici. Noutatea vine în schimbarea din ultimii ani a atitudinii societăţii faţă de homosexualitate. Oamenii s-au deschis spre un stil de viaţă neproblematic, care acceptă din ce în ce mai mult homosexualitatea ca pe o normă de viaţă.

Mai mult decât atât, interviul este important petru că arată cât de mult s-au îndepărtat oamenii de etica sexuală creștină. Nu doar că publicul nu a fost de acord cu Cameron, ci l-au acuzat de ură și homofobie. „Am văzut o persoană publică care l-a acuzat de complicitate la crimă", scrie Danny Burk pentru Baptist Press.

Toată presa americană, în special cea tabloidă, în frunte cu George Clooney sau Brad Pitt și Alianţa Împotriva Defăimării Homosexualilor, l-au acuzat de ură, ignoranţă, bigotism și homofobie.

„Am ajuns în situaţia în care un creștin care este forţat să își spună părerea pe acest subiect, nu poate să o facă fără să fie batjocorit? Cred că da. Creștinismul nu s-a schimbat, dar consensul moral al societăţii noastre, da", mai scrie Burk.

Cameron nu a condamnat pe nimeni, nici nu a avut o retorică plină de ură la adresa homosexualilor. El a rezumat succinct și respectuos punctul de vedere al multor americani și al majorităţii creștinilor care mai cred în Biblie.

„Ceea ce înseamnă că mass-media, industria de divertisment și activiștii gay nu mai tolerează ca punctul de vedere al majorităţii americanilor creștini să fie exprimat în public", scrie Kelly Bogs în Baptist Press.

Punctul de vedere al unei persoane despre homosexualitate a devenit un fel de test sociologic pentru a vedea dacă persoana respectivă ar trebui acceptată și luată în serios în societatea modernă.

Iar cei care dau credibilitate acestui test se bazează pe premiza falsă că homosexualitatea este o setare biologică, nu o alegere, și atunci nu poate fi considerată drept păcat.

Problema este că nu există studii care să susţină această idee. În 1998 Asociaţia Americană de Psihologie (APA) a publicat o broșură despre orietare sexuală și homosexualitate în care se preciza că „există recent destule dovezi care sugerează să biologia, inclusiv factori genetici sau hormonali, joacă un rol major în sexualitatea unei persoane", mai scrie Kelly Boggs.

Însă în 2008 tot APA susţinea ceva complet diferit: „Nu există niciun consens între cercetători cu privire la motivul pentru care anumite persoane dezvoltă anumită orientări sexuale. Deși multe studii au cercetat factorii genetici, hormonali, cât și influenţele culturale și sociale în care s-au dezvoltat anumite orientări sexuale, rezultatele nu au găsit niciun factor răspunzător pentru determinarea acestora."

În ianuarie actriţa Cynthia Nixon a stârnit furia presei și a comunităţii gay, după ce a declarat că a fi homosexual este o alegere personală. Înainte de a intra într-o relaţie cu partenera actuală, Nixon a avut o relaţie de 15 ani cu iubitul din facultate, Danny Mozes, cu care a făcut și doi copii.