Malala, pe coperta Time şi în rândul celor mai influenţi oameni ai anului 2013

46

Topul anual realizat de revista americană Time al celor mai influente 100 de personalităţi din întreaga lume reuşeşte şi în acest an să aducă laolaltă persoane adulate sau, dimpotrivă, blamate. Pe listă se află Papa Francisc, eroina pakistaneză Malala, dar şi liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Spre deosebire de ediţiile trecute, anul acesta a ales să prezinte ediţia în şapte ediţii, fiecare cu coperta sa, în funcţie de zonele de pe Glob unde va apărea revista, din 19 aprilie. Cele şapte coperte îî înfăţişează pe rapperul Jay Z, actriţa Jennifer Lawrence (laureată cu Oscar anul acesta), vedeta hollywoodiană Aamir Khan, senatorul republican Rand Paul, fondatorul companiei Space, Elon Musk, jucătoarea chineze de tenis Li Na şi Malala, micuţa pakistaneză care a pledat pentru dreptul la educaţie al fetelor, chiar şi după ce a fost atacată şi mutilată de talibani anul trecut.

Între personalităţile care se mai regăsesc în top se află Papa Francisc, soţii Barack şi Michelle Obama, baschetbalistul Lebron James, Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, şi regizorul Steven Spielberg.

Revista Time a decis să îl includă anul acesta şi pe judecătorul brazilian Joaquim Barbosa, primul magistrat de culoare care prezidează Curtea Federală Supremă, cea mai înaltă instanţă judiciară a ţării, şi despre care revista susţine că este mai celebru decât orice „fotbalist sau vedetă pop". Chipul său a fost cea mai populară mască în cadrul carnavalului de la Rio de anul acesta.

O categorie aparte o constituie „simbolurile", unde adolescenta pakistaneză Malala ocupă un loc important şi o atenţie semnificativă. Despre ea, Chelsea Clinton, fiica fostului preşedinte american, afirmă că talibanii „nu au reuşit să o transforme în martiră, dar au făcut din ea un simbol", potrivit Agerpres.