Mai mult decât un mit: bărbaţii chiar descifrează greu emoţiile femeilor

2951

Sunt proverbiale situaţiile în care doamnele reproșează partenerilor lipsa de atenţie, empatie sau incapacitatea de a le înţelege gândurile și trăirile, întărind zicala cum că „bărbaţii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus“.

Dacă până acum nu exista o susţinere știinţifică în acest sens, studii recente arată că bărbaţii pricep, într-adevăr, mai greu emoţiile sexului opus.

Fără a încerca să scuze neîndemânarea domnilor, ci doar să o înţeleagă, noi cercetări desfășurate în Germania pe un lot de 22 de bărbaţi cu vârsta medie de 36 de ani demonstrează că reprezentanţii sexului puternic au deficienţe serioase în a citi emoţiile femeilor, informează Live Science.

Acestora li s-a cerut să privească un set de fotografii care înfăţișau atât bărbaţi, cât și femei, și să așeze în dreptul fiecărei persoane în parte emoţia pe care o consideră potrivită expresiei feţei și a ochilor. Modele fuseseră anterior instruite de către fotografi profesioniști să afișeze emoţii negative, pozitive sau neutre.

Răspunsurile au arătat faptul că bărbaţilor incluși în studiu le-a luat mai mult timp și le-a fost mai dificil să „citească“ emoţiile femeilor, comparativ cu emoţiile exprimate de bărbaţii din fotografii, pe care le-au indicat cu o mai mare precizie și într-un interval de timp mai scurt.

S-a văzut, de asemenea, că, atunci când încercau să intuiască emoţiile bărbaţilor, creierul subiecţilor și-a activat acea parte numită amigdală, zonă responsabilă de emoţii, empatie și frică, ceea ce nu s-a întâmplat și atunci când au privit pozele femeilor.

Cercetarea a arătat, cu alte cuvinte, că nu lipsa interesului sau o rea voinţă îi determină pe domni să fie slabi în a desluși trăirile femeii, cât o predispoziţie genetică sau o condiţionare culturală, care totuși nu le justifică „handicapul“, ci îi pune în postura de a trebui să se străduiască mai mult în acest sens.