Stephen Hawking susţine dreptul la sinucidere asistată medical

337

Cosmologul și fizicianul Stephen Hawking a declarat că susţine dreptul la sinuciderea asistată medical în cazul persoanelor care suferă de afecţiuni în stadiu terminal, informează BBC.

„Nu lăsăm animalele să sufere, așa că de ce am lăsa oamenii?" a declarat Hawking în interviul acordat BBC.

Cercetătorul a adăugat că este important ca dreptul la sinucidere asistată trebuie exercitat numai pe baza deciziei pacientului care alege să își pună capăt vieţii. Această decizie trebuie să fie rezultatul propriei lor dorinţe nu influenţată de presiunile celorlalţi, ori luată fără știrea sau consimţământul lor, punctează Hawkin. De asemenea, el este de acord ca familia pacientului care alege varianta sinuciderii asistate medical să poată lua parte la procedură.

În 1985, când s-a îmbolnăvit de pneumonie, Stephen Hawking a fost el însuși în postura în care cineva a avut puterea de decizie asupra vieţii sale, pe când se afla cuplat la un aparat pentru susţinere a vieţii. Medicii i-au oferit soţiei sale de atunci posibilitatea de a-l decupla de la aparate, însă aceasta a refuzat.

Hawking este un exemplu viu de sfidare a morţii. La 21 de ani, doctorii nu i-au dat o speranţă de viaţă mai mare de doi ani după ce a fost diagnosticat cu sindromul de neuron motor sau boala Lou Gehrig, care l-a imobilizat într-un scaun cu rotile și l-a forţat să folosească un sintetizator pentru voce. Astăzi Hawking are 71 de ani și este unul dintre cei mai cunoscuţi savanţi din lume.

Declaraţia omului de știinţă vine cu puţin timp de premiera, în cinematografe, a documentarului despre viaţa lui, programat pentru 20 septembrie.