Partidul islamic din Tadjikistan propune o femeie pentru preşedinţie

56

Partidul Renaşterii Islamice din Tadjikistan (PRIT) a anunţat astăzi că activista Oinijol Bobonazárova, va fi candidata opoziţiei la alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie.

Oinijol Bobonazárova, de 65 de ani, va fi candidata partidului PRIT şi a celorlalte partide din opoziţie la preşedinţie. Bobonazárova nu a fost desemnată candidat pentru că este femeie, ci pentru că este o persoană respectabilă şi demnă de acest lucru, potrivit declaraţiilor lui Muhiddin Kabiri, liderul partidului PRIT. Kabiri crede că Bobonazárova va fi sprijinită de către alegătorii tineri, musulmanii moderaţi şi cei care nu sunt mulţumiţi de actualul preşedinte Emomalí Rajmón, la putere din anul 1992, notează adevarul.ro.

Kabiri a mai declarat că Bobonazárova are un CV care vorbeşte în favoarea ei. Ea a fost decana Facultăţii de Drept din Dusambe, a înfiinţat în anul 1990 primul partid democrat din opoziţie, a stat câteva luni în închisoare şi 3 ani în arest domicilar pentru că a îndrăznit să-l înfrunte pe Rajmón. Mai mult decât atât, este foarte cunoscută şi respectată în întreaga ţară, pentru că printre altele, întotdeauna a apărat drepturile omului şi dreptatea socială.

După ce a fost prezentată drept candidată la preşedinţie, Bobonazárova a declarat că vrea să uite de trecut şi că nu se va răzbuna pentru războiul civil dintre comunişti şi islamişti (1992-1997) în care au murit mai bine de 100.000 de persoane. Partidul PRIT nu vrea o revoluţie islamică, nici instaurarea unui califat şi nici impunerea purtării unei burka. Analiştii consideră, pe de-o parte, că participarea lui Bobonazárova la alegerile prezidenţiale nu este sigură încă, deoarece este nevoie de 210.000 de semnături sau 5% din electorat pentru a putea candida. Pe de altă parte, în cazul în care Rajmón se va prezenta din nou la alegeri, mulţi cred că va fi reales.