Malta legalizează căsătoriile homosexuale

165

Malta a devenit cea de-a 22-a ţară europeană care legalizează căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi cea de-a 10-a care le permite acestora să adopte copii.

În ciuda avertizărilor din partea Bisericii Romano-Catolice, proiectul de lege a fost aprobat în Parlament cu un vot de 37-0. Opoziţia s-a abţinut din cauza faptului că este de acord cu căsătoriile homosexuale, dar nu şi cu adopţia copiilor de către cupluri gay. Vestea a fost primită într-o atmosferă de sărbătoare de către susţinătorii care aşteptau aprobarea proiectului de lege, notează global.christianpost.com.

Acest proiect de lege este considerat un pas înainte şi a fost lăudat de către primul ministru, Joseph Muscat, care a declarat că acesta favorizează atât minoritatea colectivului gay, dar şi majoritatea, creând o naţiune cu mai multă egalitate şi libertate. Liderul opoziţiei, Simon Busuttil, a declarat că este îngrijorat în ceea ce priveşte drepturile copiilor şi de faptul că Malta nu este pregătită pentru o asemenea schimbare. El a mai subliniat faptul că 80% dintre locuitorii Maltei nu sunt de acord cu adoptarea copiilor de către perechi homosexuale.

Charles Scicluna, episcop auxiliar, a declarat că deşi în opinia unora uninunile civile gay ar avea anumite părţi bune, acestea nu pot oferi cele mai bune condiţii pentru creşterea copiilor. El precizează, de asemenea, că există riscul de a da cuplurilor gay spre adopţie copii doar pentru a nu încălca legea, fără ca binele copilului să fie luat în considerare. Speră totuși că principiul acesta fundamental al adopţiei, binele copilului, o să fie luat în calcul în fiecare decizie viitoare.

Aproximativ 98% din populaţia malteză este romano-catolică, aceasta fiind religia oficială a statului. Luna trecută, Papa Francisc a declarat că poziţia bisericii trebuie să fie mai deschisă în ceea ce priveşte uniunile civile, din diferite motive, dar poziţia oficială a Vaticanului nu recunoaşte sub nicio formă alt fel de căsătorie, decât cea dintre un bărbat şi o femeie.