Egiptul condamnă 683 de bărbaţi la moarte

291

Liderul Frăţiei Musulmane, împreună cu alţi 683 de bărbaţi, au fost condamnaţi la moarte pentru omorârea unui poliţist, în ultimul caz de judecată în masă, din orașul Minya, în sudul Egiptului.

Verdictele date de judecătorul Said Youssef nu sunt definitive. Conform legii, odată ce persoanele care au fost judecate în absenţă (aproximativ 620 dintre ei) se predau, procesele vor fi reluate individual, conform AP.

Procesele în masă au legătură cu revoltele din 2011, când suporterii fostului președinte Mohammed Morsi ar fi atacat secţii de poliţie și biserici. Bărbaţii condamnaţi luni sunt parte dintr-un grup de aproximativ 1.000 de persoane implicate în decesele a trei poliţiși și un civil, și rănirea altor persoane. Tot luni, o altă decizie a interzis existenţa grupului de tineret Aprilie 6, unul dintre catalizatorii revoltei împotriva fostului lider Hosni Mubarak.

Judecătorul Youssef nu este la prima sentinţă de acest calibru. Cu toate astea, în mod obișnuit aceste sentinţe nu sunt duse la capăt. La ultimul proces în masă, în care 529 de persoane au fost condamnate la moarte, Youssef a redus sentinţa la închisoare pe viaţă pentru 492 dintre ele. Totuși, chiar și impunerea condamnării cu moartea pentru restul de 37 este ceva rar întâlnit în Egipt, scrie The Guardian. Prin comparaţie, după procesul pentru asasinarea președintelui Anwar Sadat din 1981, doar 5 persoane au fost executate.

Acest lucru suscită noi motive de îngrijorare pentru ţara ce urmează să aibă primele alegeri prezidenţiale democratice. Amnesty International declara în aceste circumstanţe că „sistemul juridic este doar o parte a mașinăriei represive a autorităţilor, care dau pe scară largă verdicte de condamnare la moarte și închisoare pe viaţă”.

„Deciziile curţii sunt împotriva celor mai simple principii democratice și cultivă instabilitatea, extremismul și radicalizarea, lucruri pe care guvernul egiptean interimar încerca să le rezolve”, a declarat și Jen Psaki, din partea Departamentului de Stat american.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.