Mesajele nerostite ale copiilor noștri

1483

Tehnologia şi tot ce înseamnă aceasta au pătruns puternic în casele şi în familiile noastre, astfel încât unii nici nu-şi imaginează viaţa fără internet, telefoane, laptop şi altele. Totuşi experţii avertizează cu privire la efectele negative pe care le are folosirea în exces a acestora.

Un studiu recent în ceea ce priveşte comportamentul părinţilor şi al copiilor în restaurante în privinţa folosirii dispozitivelor tehnologice a arătat că 70% dintre părinţi nu erau atenţi la copiii lor şi nici nu interacţionau cu aceştia, potrivit psychalive.org. Ce implică acest lucru?

În anii ’70, cercetătorul Edward Tronick a realizat un experiment numit „Faţa inexpresivă”, în care a observat cât de importante sunt comunicarea nonverbală, expresiile feţei mamei pentru bebeluşul ei şi ce impact poate avea lipsa acestora asupra dezvoltării copilului. Încă de când se nasc, copiii caută privirea părinţilor în care să citească afecţiune şi dragoste, caută să primească răspunsuri prin gesturile pe care aceştia le fac. Atunci când această comunicare lipseşte, relaţia părinte-copil şi ataşamentul dintre aceştia sunt afectate în mod negativ. Mai mult decât atât, copiii care se simt ignoraţi şi nu au parte de atenţie din partea părinţilor vor fi afectaţi în ceea ce priveşte dezvoltarea lor emoţională, lucru care se va face simţit mai ales în perioada adultă.

În cadrul unui sondaj în care au fost întrebaţi cum se simt atunci când părinţii lor îşi petrec timpul pe telefon şi nu cu ei, copiii au răspuns că sunt plictisiţi şi furioşi pentru că nu pot concura cu smartphone-urile pentru atenţia părinţilor. În plus, s-a constatat că în situaţii de acest gen, copiii devin mai agitaţi, se poartă urât şi fac orice ar putea atrage atenţia părinţilor. Ceea ce este mai grav este că de multe ori părinţii nu înţeleg mesajul nerostit al copiilor, ba chiar îi pedepsesc pentru comportamentul lor şi continuă pe aceeaşi linie. Alteori, părinţii le dau şi copiilor un telefon sau o tabletă pentru a fi şi ei ocupaţi şi a nu-i „deranja”.

Potrivit statisticilor, copiii petrec 7 ore pe zi în compania telefoanelor, a televizorului, sau a computerului. Academia Americană de Pediatrie avertizează asupra pericolelor la care sunt expuşi copiii care folosesc dispozitivele tehnologice în exces, printre care se numără dificultăţi la învăţătură, tulburări ale alimentaţiei şi ale somnului şi obezitate. La nivel psihologic, emoţional, copiii devin dependenţi de tehnologie şi pierd din vedere beneficiile interacţiunii faţă către faţă, care oferă multe cunoştinţe în ceea ce priveşte gestionarea emoţiilor, recunoaşterea emoţiilor celorlalţi şi altele, utile în viaţa adultă.

Iată o întrebare la care ar trebui să răspundă oricine şi, în mod special, orice părinte: Ce este mai important pentru mine: copilul meu, persoana de lângă mine sau telefonul, tableta şi televizorul? Nu pierdem nimic lăsând deoparte aceste lucruri, însă câştigăm mult investind timpul şi atenţia în oamenii pe care îi preţuim.