Organismele europene nu fac nimic pentru a schimba condiţia imigranţilor, fiindcă ar fi în defavoarea statelor europene dezvoltate ca mecanismele actuale să se schimbe, a acuzat François Crepeau, profesor de drept la Universitatea McGill din Toronto și raportor special al ONU pentru drepturile imigranţilor.

Într-un interviu acordat ziarului The Guardian, François Crepeau a declarat că, în loc de a se teme de mobilitate, europenii ar trebui, dimpotrivă, să organizeze și să sistematizeze acest fenomen legalizându-l, pentru a împiedica noi dezastre. Ca element definitoriu al globalizării, susţine Crepeau, mobilitatea ar trebui susţinută prin sisteme legislative și prin reglementări oficiale menite să îi protejeze atât pe refugiaţii politici, cât și pe emigranţii care se îndreaptă către Europa în vederea unui loc de muncă, lucru adesea imposibil în unele ţări din Africa Subsahariană și de Nord.

Specialistul în drepturile omului afirmă în acest interviu că tocmai pasivitatea Europei este cea care încurajează piaţa neagră a traficanţilor de persoane“. Crepeau acuză lipsa de acţiune a organismelor europene în măsură să schimbe condiţia imigranţilor, sugerând că mecanismele actuale întreţin un raport economic favorabil ţărilor europene dezvoltate, dar cu implicaţii negative pentru cei care constituie o mână de lucru ieftină: Există locuri de muncă foarte prost plătite în agricultură, în domeniul ospitalier, în construcţii sau în îngrijirea persoanelor vârstnice și a copiilor. Dar refuzăm să recunoaștem care este situaţia de pe piaţa neagră a muncii pentru că ne convine preţul roșiilor în iunie și ne convine ca angajarea menajerelor să ne coste atât de puţin.“

Emigranţii nu sunt infractori

Atitudinea vehementă a reprezentantului ONU în chestiunea refugiaţilor din Africa de Nord nu reprezintă prima sa luare de poziţie pe acest subiect. „Emigranţii ilegali nu sunt infractori și nu ar trebui trataţi ca atare, chiar dacă încalcă regulamentul administrativ privitor la documente și la trecerea graniţelor“, susţinea Crepeau într-un raport prezentat în iunie 2013 în cadrul unui seminar organizat de Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene.

Vocile care încurajează asumarea unor responsabilităţi politice vizavi de fenomenul imigrării nu vin însă doar din sfera politică, ci și din cea religioasă. Episcopul de Manchester David Walker trage un semnal de alarmă în privinţa politicii oficiale a liderilor britanici în raport cu emigranţii africani, într-o scrisoare publică găzduită de The Observer. „Emigranţii (…) sunt fiinţe umane reale, nu «gândaci»“, scria episcopul, subliniind că Marea Britanie trebuie să își asume costul moral al politicii externe agresive pe care a practicat-o în istorie. Refugiaţii de astăzi sunt, în viziunea reverendului, victimele ale războaielor la care și Marea Britanie a contribuit, în mare parte.

Episcopul de Manchester comentează, în același articol, asupra pericolelor la care emigranţii africani se expun pe ei și familiile lor în căutarea unei vieţi mai bune: Ei sunt împinși, nu atrași către Europa, izgoniţi de pe pământul natal de războaie, terorism și de persecuţia minorităţilor.“ Acesta critică percepţia conform căreia emigranţii ar lua cu asalt Regatul Unit al Marii Britanii doar pentru a beneficia de sistemul social generos: Discursul politic care îi cataloghează ca delincvenţi cu bună știinţă mai degrabă decât ca victime lipsite de ajutor este, deopotrivă, nedemn și mincinos.“

Un demers economic și moral

Părintele David Walker insistă asupra contribuţiei pozitive pe care emigranţii ar putea să o aducă în societatea britanică, absorbţia lor constituind un demers, în egală măsură, economic și moral“.

David Walker se alătură, astfel, mai multor voci critice care au comentat deciziile liderilor UE după reuniunea de urgenţă de la sfârșitul săptămânii trecute. BBC relatează că, în urma summitului, liderii au hotărât triplarea fondurilor alocate operaţiunilor de salvare a emigranţilor, mai multe state asumându-și o participare activă în acest proces. Cu toate acestea, unele organizaţii specializate în drepturile omului susţin că rezultatele discuţiilor nu sunt încă suficient de satisfăcătoare. Potrivit The Guardian, organizaţia internaţională „Salvaţi copiii“ a declarat că, în ciuda progreselor înregistrate cu acest prilej, „Europa trebuie să facă mult mai mult pentru salvarea vieţilor pe mare“.

Numărul estimat al emigranţilor care și-au pierdut viaţa în căutarea unui refugiu în Europa de la începutul anului 2015 până la naufragiul din 20 aprilie ar ajunge la 1500 de persoane, scrie International Business Times. Totuși, un număr precis al morţilor este imposibil de stabilit, pentru că nu toate cadavrele au putut fi reperate și identificate.