Număr record de nominalizaţi la Premiul Nobel pentru Pace

15

Anul acesta, Institutului Nobel a înregistrat un nou record. Un mai puţin de 259 de persoane şi organizaţii au fost nominalizate pentru a primi Premiul Nobel pentru Pace în acest an.

„Tendinţa este de creştere, nu în fiecare an, ci aproape anual. Acest lucru reflectă un interes tot mai mare faţă de premiu", a declarat Geir Lundestad, directorul Institutului Nobel, pentru Agenţia France Presse.

Anul acesta, între numele care au fost propuse pentru a primi celebrul premiu se numără fostul preşedinte american Bill Clinton, Maggie Gobran – creştina coptă, cunoscută la Cairo ca „Maica Teresa", fostul militar american Bradley Manning, presupusul informator al site-ului WikiLeaks, dar şi alianţa Gavi pentru vaccinarea celor săraci.

Pe lista celor nominalizaţi se află şi adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai, considerată un simbol al rezistenţei faţă de talibani, a cărei propunere este una controversată. Deşi nimeni un neagă aportul acesteia în sprijinirea mai multor cauze, precum drepturile fetelor şi femeilor, educaţia, tineretul şi lupta împotriva terorismului, acordarea acestui premiu ar putea să o propulseze şi mai mult în atenţia teroriştilor. Grav rănită, în octombrie, la nivelul capului, Malala a fost ţinta unui atac taliban care a dorit să o pedepsească pentru angajamentul ei în favoarea educării fetelor.

Premiul Nobel va fi atribuit la începutul lui octombrie şi va fi înmânat pe 10 decembrie, data comemorării morţii fondatorului său, omul de afaceri şi filantropul suedez Alfred Nobel (1833-1896).

Între cei 259 de candidaţi figurează 50 de organizaţii, potrivit Institutului Nobel. Precedentul record s-a înregistrat în 2011, cu 241 de nume.