O soluţie accesibilă pentru un loc al tău numit „acasă”

41

Preţul mare al chiriilor caselor sau apartamentelor și problema oamenilor fără adăpost au condus la dezvoltarea unui nou tip de locuinţe mici, mobile, prefabricate și ieftine, ușor de construit și la fel de ușor de instalat.

În Londra, de exemplu, chiria pentru un apartament cu un singur dormitor poate ajunge și la 4.000 de dolari lunar, scrie Fast Coexist. Acest lucru reprezintă o mare problemă pentru persoanele cu venituri mici, pentru cei care nu lucrează sau pentru studenţi.

Din dorinţa de a-i ajuta pe cei care nu își pot permite să stea în chirie, Organizaţia de caritate YMCA, alături de arhitecţii de la Roger Stirk Harbour + Partners, au creat Y:Cube, case construite la un preţ de 50.000 de dolari, adică o sumă cu 40% mai mică decât locuinţele tradiţionale. Acestea au fost gândite pentru a fi locuite de o singură persoană și au o suprafaţă de circa 27 de metri pătraţi. În acest spaţiu sunt incluse bucătăria, dormitorul, sufrageria și baia. Casele pot fi, de asemenea, „lipite” una peste alta, astfel încât să permită construirea unei comunităţi.

Organizaţia plănuiește să creeze 36 de astfel de case, care vor putea fi închiriate de tinerii care locuiesc, în prezent, la pensiunea YMCA. Chiria pentru un astfel de imobil va fi de circa 140 de lire pe săptămână, un preţ cu 65% mai mic decât preţurile chiriilor de pe piaţă, scrie The Guardian.

„Scopul a fost să oferim un sistem de mutare cu adevărat accesibil pentru rezidenţii noștri, care nu necesită o subvenţie pentru construire. Adevărata problemă este legată de ce se întâmplă atunci când oamenii părăsesc pensiunile noastre. Adesea, singura lor opţiune este cazarea comună de slabă calitate, gestionată de proprietari privaţi care cer sume mari de garanţie și chiria în avans”, a declarat Andy Redfearn, de la YMCA.

Ideea caselor mici a fost implementată și în câteva orașe din SUA, din dorinţa de a diminua și a pune capăt problemei oamenilor fără adăpost. De exemplu, în cadrul Mișcării Occupy Madison, voluntarii lucrează la construirea unui cartier pentru persoanele care dorm pe stradă, format din case de 10 metri pătraţi, care includ o toaletă, o bucătărie și un pat.

Prima locuinţă a fost deja construită, iar preţul acesteia s-a ridicat la numai 5.000 de dolari. De asemenea, în Austin, Texas, a fost construit deja un cartier alcătuit din 200 de case mici pentru oamenii străzii, iar iniţiative asemănătoare pot fi întâlnite și în Olympia (Washington), Portland, Eugene (Oregon) sau Florida.

Preţul de construcţie al unei căsuţe poate scădea însă și mai mult, până la 100 de dolari, susţine Gregory Kloen. Pentru a ridica o locuinţă atât de ieftină, el mărturisește că a folosit materialele aruncate de alţii. „Lucruri pe care alţii le aruncă pe stradă le pot oferi celorlalţi o locuinţă viabilă”, susţine Kloen, citat NBC News.

Foto: Rogers Stirk Harbour + Partners / captură Vimeo