Oameni născuţi pentru a schimba lumea

1678

Figuri marcante din istorie, dar și oameni excepţionali din prezent ne arată că forţa unui singur individ dedicat visului și ţelului său poate schimba o lume întreagă. Ei stau mărturie faptului că schimbarea începe și depinde de fiecare dintre noi, iar exemplul lor ne poate motiva să ne încredem mai mult în faptul că prin propriile puteri putem „muta munţii din loc".

Considerat „părintele Africii de Sud democratice”, Nelson Mandela a fost cel care a reușit să înlăture segregarea rasială din regiune. În urma votului democratic, el devine primul președinte al Africii de Sud în 1994 până în 1999, când se retrage din viaţa publică. Mandela și-a petrecut 27 de ani din viaţă în închisoare, după ce a fost acuzat în 1964 de conspiraţie și trădare a guvernului. Însă tot acest timp pe care l-a petrecut închis nu a fost irosit, ci a reprezentat o perioadă care l-a format și care l-a învăţat multe. Rick Stengel, cel care se ocupă de biografia lui Mandela, susţine că tocmai acești ani au fost cei care l-au întărit pe liderul african. „El a fost un om furtunos, plin de compasiune, care a intrat la închisoare, iar închisoarea l-a modelat și l-a forţat să nu mai arate nici una dintre aceste emoţii. Iar omul care a apărut astfel a fost unul diferit”, declara Stengel, citat de NBC News. Anul acesta, pe 5 decembrie, Nelson Mandela a decedat la 95 de ani, nu înainte de a-și aduce importanta contribuţie asupra lumii și inspirând o mulţime de oameni din toate colţurile planetei.

Avea numai 35 de ani când a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace, devenind atunci cea mai tânără persoană care câștiga acest titlu. Martin Luther King Jr. a fost unul dintre cei mai importanţi susţinători americani ai drepturilor oamenilor, militând pentru eliminarea segregării rasiale. În 1955 el a condus marele boicot împotriva discriminării pe criterii de rasă în mijloacele de transport în comun în capitala statului Alabama. La circa un an de la începerea boicotului, Curtea Supermă din SUA a declarat segregarea ca fiind o măsură neconstituţională. În luna august a anului 1963, Martin Luther King Jr. susţinea la Washington celebrul discurs „I Have a Dream”, în cadrul marșului pentru drepturile civile. Pe 4 aprilie 1968, la doar 39 de ani, el moare asasinat, însă rămâne în memoria unei lumi întregi ca un simbol pentru lupta împotriva segregării rasiale.

Unul dintre cei mai influenţi președinţi americani, Abraham Lincoln a fost cel care a pus bazele Proclamaţiei de Emancipare din 1863, prin care a interzis sclavia. „Oricând aud pe cineva pledând pentru sclavie, simt un impus puternic să o văd încercată pe el personal”, este una dintre replicile celebre ale lui Lincoln, prin care și-a arătat dezaprobarea faţă de privarea de libertate prin sclavie. La 56 de ani, președintele american a fost asasinat în data de 14 aprilie 1985.

Chiar dacă trecutul ne oferă multe alte nume care au scris istorie, nici prezentul nu este lipsit de modele care reușesc să inspire întreaga lume prin puterea lor de a schimba ceva. Nick Vujicic le demonstrează în fiecare zi tuturor celor din jur că nu există obstacole, în afară de cele pe care ni le punem noi înșine. Nick este un tânăr evanghelist care până la 31 de ani a reușit să facă o mulţime de lucruri extraordinare, de la a pune bazele propriei organizaţii nonprofit și până la a scrie cărţi și a inspira milioane de oameni prin discursurile sale. El a reușit toate acestea fără a avea însă mâini sau picioare și fără a lăsa acest handicap major să îl oprească din a își îndeplini visurile. Meritele pentru ceea ce a reușit nu și le asumă însă. Credinţa sa în Dumnezeu, familia care i-a fost aproape, prietenii și toţi oamenii pe care i-a întâlnit și l-au inspirat au fost elementele-cheie care l-au ajutat pe Nick să își depășească propria condiţie și să meargă mai departe.

„Haideţi să punem mâinile pe cărţi și pixuri. Ele sunt cele mai puternice arme ale noastre”, sunt cuvintele Malalei Yousafzi, tânara de numai 16 ani, nominalizată anul acesta la Premiul Nobel pentru Pace. În urmă cu un an de zile, adolescenta pakistaneză a fost la un pas de moarte, fiind împușcată în cap de talibanii furioși pe campaniile sale de sprijinire a educaţiei fetelor. „Ceea ce nu te omoară, te face mai puternic” este un dicton care s-a aplicat și în cazul Malalei, care nu a lăsat teribilul accident să o descurajeze și să o abată de la misiunea sa. După incident, ea a pus bazele unei organizaţii denumite Fondul Malala prin care își propune să le ofere o șansă la educaţie fetelor private de acest drept. Prin atitudinea ei și prin hotărârea și forţa de a lupta pentru scopurile nobile în care crede cu tărie, chiar și la o vârstă fragedă la care adolescentele au cu totul alte griji, Malala oferă un exemplu de perseverenţă, curaj și puterea de a își păstra verticalitatea.