NSA propune amnistierea lui Snowden în schimbul documentelor secrete

59

Oficialii NSA iau în considerare amnistierea și întoarcerea lui Snowden în America în schimbul documentelor furate, dar Departamentul de Stat este împotrivă.

Edward Snowden, cunoscutul informator care a scos la lumină numeroase documente secrete ale Agenţiei Naţionale de Securitate, se află momentan în Rusia, unde a obţinut azil pentru un an. Duminica trecută, Marie Harf, purtătoarea de cuvânt a Departamentul de Stat a declarat că „poziţia noastră nu s-a schimbat. Domnul Snowden este acuzat de lucruri foarte grave și ar trebui să se întoarcă în Statele Unite să le înfrunte."

Speculaţiile cu privire la amnistiere au pornit după declaraţiile lui Richard Ledgett, oficial al NSA, din cadrul emisiunii 60 Minutes a postului CBS. Oficialul NSA responsabil pentru evaluarea daunelor provocate de dezvăluirile lui Snowden a declarat pentru CBS că amnistierea este un subiect controversat chiar și în cadrul agenţiei. A adăugat și că părerea lui este că merită avută în vedere posibilitatea unei amnistieri în schimbul documentelor. „Aș avea nevoie să fiu asigurat că restul documentelor sunt securizate."

Cu toate aceastea, atât actualul director NSA, generalul Keith Alexaner, cât și predecesorul acestuia, generalul Michael Hayden, sunt împotriva unei amnistieri. Ambii sunt de părere că iertarea lui Snwoden ar însemna răsplătirea faptelor lui și ar încuraja iniţiative asemănătoare. Hayden a adăugat și că Snowden a pornit o dezbatere importantă cu privire la echilibrul dintre libertate și securitate. „Snowden a fost important. A accelerat o dezbatere, a deformat dezbaterea, dar… dezbaterea trebuia să aibă loc", a spus Hayden pentru NBC.

Chiar și în cazul unei amnistieri care ar trebui să fie aprobată de Departamentul pentru Justiţie, Snowden a declarat pentru New York Times în octombrie că s-a debarasat de documente înainte de a părăsi Hong Kongul, ca măsură de prevenţie ca acestea să nu ajungă în mâinile rușilor. În plus, un oficial senior al NSA a declarat duminică pentru același cotidian că guvernul nu știe numărul total al materialelor luate de Snwoden. The Guardian, Washington Post și alte organizaţii de știri din lume continuă să publice pe baza documentelor divulgate de Snwoden.