Oportunităţile slăbiciunilor: transformă-ţi frica în putere

2380

Frica ne costă. Frica este cea care nu ne permite să ne bucurăm de experienţele vieţii. Frica ne descurajează, ne impune bariere și ne determină să ne considerăm incapabili și limitaţi. Însă tot frica poate fi cea care ne ajută să ne descoperim puterea interioară și să ne depășim limitele.

Marla Tabaka, consilier în afaceri, dezvăluie secretul ei pentru transformarea temerilor în oportunităţi printr-o metodă în trei pași, intitulată Metoda A++, într-un articol pentru Inc.com. Primul element necesar pentru descoperirea puterii care se ascunde în spatele fricii este acceptarea realităţii incontrolabile. Fiecare individ se confruntă cu frica la un moment dat. Acceptând situaţia care îţi provoacă teamă, vei face primul pas pentru a depăși barierele impuse de acest sentiment și vei reuși să privești problema din mai multe perspective.

Cel de-al doilea element se referă la apreciere. Atunci când frica pune stăpânire pe gânduri tale, uiţi să mai privești spre lucrurile pe care le-ai realizat, de multe ori, asumându-ţi riscuri. Recunoștinţa pentru toate succesele din viaţa ta are însă puterea de a-ţi reda starea mentală de care ai nevoie pentru a te lupta cu fricile tale. Fie că este vorba de performanţele la locul de muncă, de clădirea unei familii unite, ori chiar de acoperișul de deasupra capului și de masa caldă de care te bucuri în fiecare zi, toate stau mărturie faptului că ai depășit cu mult curaj obstacole și provocări.

Ultimul element este ajustarea modului de gândire. Frica ne „fură” abilitatea de a privi spre oportunităţi. Dacă, de exemplu, îţi este teamă că vei fi rănit în dragoste, vei evita să te implici emoţional într-o relaţie romantică, ori s-ar putea să îţi îndepărtezi partenerul, deoarece acţiunile tale vor urma cursul gândurilor. Rezultatul va fi adâncirea sentimentului de frică. Schimbarea setării mentale și concentrarea asupra experienţelor pozitive pe care le oferă situaţia care îţi dă fiori te va lăsa să descoperi toate acele oportunităţi la care erai pregătit să renunţi din cauza fricii.

Jonathan Fields, autorul cărţii Incertitudine: Transformarea fricii și îndoielilor în stimulare pentru măreţie, propune contemplarea situaţiei care îţi provoacă temeri, nu numai rezumarea la analiza celor mai sumbre scenarii. Astfel, în loc să te concentrezi doar asupra întrebării: „Ce se va întâmpla dacă greșesc?”, este important să reflectezi și asupra modului în care vei acţiona în cazul eșecului și cum poţi transforma problema în oportunitate. De asemenea, ia în calcul și scenariul în care lucrurile merg conform planului.

Totodată, șovăiala în faţa acţionării în situaţii care îţi provoacă temeri poate fi domolită prin clasica metodă a listelor. Leanne Kallal, consilieră în afaceri, propune o metodă de analizare a consecinţelor acţionării, comparativ cu cele ale evitării asumării riscului de a-ţi înfrunta fricile. Odată alcătuită lista, s-ar putea să observi că ai mai multe de pierdut în cazul în care te lași copleșit de temeri, iar lucrul acesta îţi va da curajul necesar pentru a face mutarea de care îţi era frică.

Odată interiorizate aceste metode, vei deţine „armele” necesare pentru a privi situaţia care îţi dă fiori ca pe o provocare ce poate fi depășită, ori care merită încercarea de a fi confruntată. În loc să o negi, să eviţi situaţiile problematice și, astfel, să îţi refuzi șansa cu care te întâlnești poate o singură dată în viaţă, vei dobândi curajul de a te expune temerilor și de a-ţi depăși propria vulnerabilitate.

Citește și: Cum ne învingem sentimentul de frică