Pericolul la care sunt expuși celibatarii și persoanele divorţate

500

Persoanele singure și cele divorţate sunt expuse unui risc mult mai mare de a muri din cauza unor accidente care puteau fi prevenite, comparativ cu persoanele căsătorite, potrivit un studiu american, arată un comunicat publicat pe site-ul Universităţii Rice.

Experţii de la Universităţile Rice și Pennsylvania au analizat impactul relaţiilor sociale și a statutului socio-economic asupra bunăstării și duratei vieţii. Studiul, intitulat „Latura socială a Morţii Accidentale” (The Social Side of Accidental Death), a inclus informaţiile a peste 1,3 milioane de adulţi de cel puţin 18 ani care au fost implicaţi într-un accident în perioada 1986-2006, în urma căruia fie au supravieţuit, fie au murit. De asemenea, definirea accidentelor cu grad mare de prevenire a fost realizată pe baza Clasificării Statistice Internaţionale a Bolilor, Leziunilor și Cauzelor de Deces, elaborată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Printre acestea se numără incendiile, otrăvirea sau inhalarea de fum.

În urma analizei, oamenii de știinţă au observat că persoanele divorţate aveau un risc de cel puţin două ori mai mare decât cele căsătorite de a muri din cauza unor accidente care puteau fi prevenite. În ceea ce privește accidentele cu un grad mic de prevenire, precum cele din domeniul transportului aerian sau maritim, ambele categorii au fost expuse în mod egal riscului de deces.

Celibatarii sunt, de asemenea, expuși unui risc de doua ori mai mare de a muri din cauza unui accident ce putea fi prevenit, faţă de cei căsătoriţi. Balanţa se echilibrează în faţa accidentelor care nu pot fi ușor prevenite.

Motivul pentru care persoanele căsătorite sunt mult mai protejate în faţa riscului de deces pe fondul unor accidente ușor de prevenit este explicat de impactul pozitiv al unei astfel de relaţii, subliniază coordonatorul studiului, Justin Deeney, profesor asistent de sociologie la Universitatea Rice. „Starea civilă este influentă pentru că poate oferi sprijin pozitiv, poate demonta unele riscuri ale partenerului și poate oferi sprijin imediat care salvează vieţi în caz de urgenţă”, explică expertul.

Citește și: Cum învăţ să mă bucur cu adevărat de viaţă?

Totodată, cercetătorii au observat că persoanele mai puţin educate au un risc de cel puţin două ori mai mare de a muri din cauza unui accident cu un grad mare de prevenire, în raport cu persoanele cu studii superioare. Resursele socio-economice mai bune ale celor cu un grad mai mare de educaţie joacă un rol important în evitarea decesului în cazul accidentelor ce pot fi ușor prevenite, punctează Deeney. În medie, persoanele cu un grad mai mare de educaţie au o situaţie financiară mai bună decât cei mai puţin educaţi, lucru care le permite folosirea avantajului pentru protejarea vieţii. Totodată, ei au cunoștinţe mai vaste despre acele lucruri și practici care le pot pune viaţa în pericol, precum consumul de droguri sau cel de alcool în exces, adaugă cercetătorul.

Niciun articol afișat