Persoanele anxioase „au nevoie de o distanţă personală mai mare”

598

Spaţiul personal este acea zonă pe care fiecare şi-a delimitat-o mental în jurul său pentru a se „apăra" de „intruşi", iar încălcarea acestuia poate stânjeni sau poate fi perceput ca o ameninţare. În cazul persoanelor anxioase, acest spaţiu imaginar este mult mai mare, arată un studiu britanic,citat de Live Science.

Comunicarea prin intermediul spaţiului, denumită şi proxemică, un concept propus de cercetătorul Edward T. Hall şi dezvoltat în lucrarea Dimensiunea ascunsă (The Hidden Dimension), poate transmite mesaje nonverbale legate de relaţia dintre două sau mai multe persoane. Dintre cele patru distanţe sociale prezentate de Hall (publică, socială, personală şi intimă), spaţiul personal este cel mai adesea folosit în compania prietenilor apropiaţi sau a familiei, iar distanţa la care indivizii se simt confortabil în acest caz este cuprinsă între 60 şi 120 de centimetri.

Cercetătorii de la University College London au descoperit că acest spaţiu personal variază de la persoană la persoană şi că, în general, acesta începe de la o distanţă de 20-40 e centimetri faţă de chipul persoanei. În cazul persoanelor anxioase, însă, această distanţă se măreşte.

La experiment au participat 15 voluntari sănătoşi, cărira li s-au ataşat de mâini electrozi care transmiteau şocuri electrice uşoare şi un dispozitiv care măsura activitatea electrică a muşchilor implicaţi în procesul de clipire (o reacţie clasică de apărare). Participanţii au fost rugaţi să ţină mâna la distanţe variabile faţă de chip, în timp ce primeau şocurile electrice. Acest lucru a permis observarea şi măsurarea răspunsului de clipire.

În urma acestui experiment, oamenii de ştiinţă au putut observa că acest reflex a înregistrat o creştere bruscă la o distanţă mult mai depărtată de faţă în cazul persoanelor care au declarat că au un nivel de anxiozitate crescut, spre deosebire de cei care susţineau că suferă mai puţin de anxietate.

Unul dintre cercetători, neurologul Giandomenico Iannetti, susţine că „există o corelaţie semnificativă între mărimea spaţiului persoanal şi nivelul de anxietate al subiectului", citează Live Science.

Cultura de care aparţine un individ, însă, joacă un rol important în stabilirea acestui spaţiu personal pe care ni-l construim, subliniază cercetătorul Michael Graziano, de la Universitatea Princeton, care nu a participat la studiu. De asemenea, punctează acesta, distanţa personală joacă un rol important în relaţii, putând dezvăui nivelul de încredere pe care partenerii îl acordă unul celuilalt. Atunci când te simţi confortabil în preajma unei persoane, îi permiţi celuilalt să intre în spaţiul tău personal, micşorând această „sferă privată" chiar până la zero.

Studiul a apărut în publicaţia de specialitate The Journal of Neuroscience.