6 lucruri pe care s-ar putea să regreţi că nu le-ai făcut

23055

Cel mai adesea ajungem să regretăm mai tare lucrurile pe care nu le-am făcut (mai devreme, la timpul lor, atunci când eram tineri etc.) decât pe cele pe care le-am făcut (şi nu ne-au adus rezultatul aşteptat). Vestea bună e că fiecare dintre noi poate face acele schimbări pentru a îndrepta situaţia şi a începe să recupereze din acele lucruri de care îşi aminteşte, cu părere de rău, că nu le-a făcut.

Poate ţi-a fost teamă să iei o decizie importantă, aşa că ai amânat momentul, te-ai ferit să clădeşti anumite relaţii de teamă să nu fii rănit, ai evitat să spui ceea ce gândeai sau ai dat cu piciorul unei oportunităţi… Amintirile acestor episoade te macină poate şi astăzi iar, aşa cum subliniază Marc Chernoff, coautorul blogului de dezvoltare personală Marc and Angel, „unul dintre cele mai dificile lucruri pe care trebuie să le înfrunţi în viaţă este regretul”.

Atâta timp cât eşti încă în viaţă şi conştientizezi lucrurile care te fac, ori te-ar putea determina să priveşti în urmă cu părere de rău, ai oportunitatea să îţi transformi viaţa într-una fără regrete.

S-ar putea să regreţi că…

Nu ai făcut acel prim pas. Poate ai ezitat măcar o dată în viaţa ta să începi ceva ce îţi doreai: o afacere, o carieră în domeniul care te pasionează, o relaţie. Ţi-ai refuzat şansa unui început pentru că nu te simţeai pregătit să faci acest prim pas, iar astăzi regreţi că ţi-a lipsit curajul în momentul respectiv. Astăzi este însă o zi perfectă pentru a face această mutare ce te va aduce puţin mai aproape de îndeplinirea obiectivului tău. Aşa cum subliniază Chernoff, noi singuri, din dorinţa de a planifica totul până la ultimul detaliu şi de a atinge perfecţiunea, transformăm primul pas în ceva extrem de dificil.

Ai ales să vezi partea goală a paharului şi te-ai înconjurat de elemente negative. În loc să îşi păstreze optimismul, unele persoane aleg să vadă latura întunecată a lucrurilor, ce ar putea merge rău şi ar reuşi să transforme totul într-o catastrofă. În loc să le vadă ca pe nişte provocări sau oportunităţi, mulţi aleg să privească evenimentele negative ca pe o povară, o barieră în calea lor. În plus, toate acele persoane „toxice” din jurul nostru sau obiceiuri nocive pe care le adoptăm ne hrănesc starea negativă din interior. Chernoff este de părere că o concentrare asupra laturii pozitive a evenimentelor, curajul şi determinarea de a continua ne pot ajuta să ne construim viaţa pe care ne-o dorim.

Ai fost prea orgolios pentru a oferi scuze. Cu toate că ai avut partea ta de vină, ori că subiectul disputei era unul banal, ai refuzat să îi ceri scuze unei persoane apropiate ţie, ori să încerci să faci astfel încât să cădeţi la pace. Astăzi se fac deja câţiva ani de când nu mai ştii nimic de respectivul, nu v-aţi mai vorbit, iar din cei mai buni prieteni, aţi devenit doi străini. Uitându-te în urmă, îţi pare rău că ai pierdut pe cineva drag din cauza unui conflict. S-ar putea să nu fie prea târziu să îl suni şi să vezi ce mai face. Poate vei avea surpriza că şi el ar fi vrut să te contacteze, dar i-a fost teamă de modul în care vei reacţiona.

Ai pus cariera pe primul loc şi ai ratat momente preţioase alături de familie. Orele lucrate peste program ţi-au adus satisfacţia materială şi siguranţa că cei dragi ţie nu vor duce lipsă de nimic. Însă astfel ai neglijat multe momente nepreţuite din viaţa lor, dar şi din propria existenţă. Poate în gând îţi repeţi că este doar o situaţie trecătoare şi că vei recupera timpul alături de familie în zilele libere de la sfârşitul săptămânii, dar aceste momente întârzie să apară, după cum notează Forbes. În aceeaşi categorie de regrete intră toate acele momente pe care le-ai dedicat unor activităţi care, până la urmă, s-au dovedit a nu avea nicio valoare, dar prin care ai neglijat acele relaţii dragi, importante pentru tine.

Te-ai ghidat întotdeauna după ce au zis alţii, nu după ce ai vrut tu. Nu ţi-ai dorit să îţi dezamăgeşti părinţii, aşa că în loc să îţi alegi cariera în domeniul care te pasiona, ai mers pe calea recomandată de ei. Te-ai lăsat descurajat de ceilalţi care ţi-au repetat că visele tale sunt mult prea îndrăzneţe. Poate că ai realizat că multe din deciziile pe care le-ai luat nu sunt o reflecţie a propriului sine, ci a dorinţelor altora. Tu şi numai tu eşti cel responsabil de drumul pe care alegi să îl urmezi în viaţă. Altfel ajungi să regreţi că nu ai făcut toate acele lucruri pe care ţi-ai fi dorit să le îndeplineşti. Nu este prea târziu să începi chiar acum să faci schimbările în conformitate cu propriile tale aspiraţii şi nevoi. Drumul ar putea fi sinuos, iar provocările copleşitoare. Eşecul nu este exclus, dar nu este nici un capăt de drum, aşa că nu te descuraja, ci aminteşte-ţi acele lucruri pe care e esenţial să le ştii atunci când dai greş.

Nu ai acordat suficientă importanţă sănătăţii. Ai sărit peste micul dejun ani la rând pentru că nu mai aveai timp de cea mai importantă masă a zilei din cauza serviciului, ai adoptat o dietă nesănătoasă, iar singura ta activitate fizică a fost drumul către locul de muncă. Chiar dacă efectele nocive ale stilului de viaţă neadecvat nu sunt vizibile imediat, acestea acţionează asupra întregului tău organism în timp. De aceea este important ca în fiecare zi să acorzi o importanţă maximă acelor obiceiuri (poate) aparent neînsemnate, dar care îţi prelungesc şi îţi fac viaţa mai bună.