„Povara conștiinţei” ar putea fi mai mult decât o metaforă

105

Atunci când spunem că ne simţim copleșiţi de „greutatea" apăsătoare a vinei pe care o purtăm, s-ar putea să nu folosim doar o metaforă, ci chiar să simţim o senzaţie corporală subiectivă determinată de starea de vinovăţie, arată un studiu american publicat în jurnalul de specialitate PLOS ONE.

Martin Day, cercetător asociat postdoctoral la Școala de Politici Publice și Internaţionale Woodrow Wilson de la Universitatea Princeton, împreună cu Ramona Bobocel, profesor asociat de psihologie la Universitatea din Waterloo au efectuat patru experimente pentru a observa modul în care povara psihică se reflectă în greutatea corporală.

Cercetătorii au explicat într-un comunicat publicat de Princeton că au vrut să „examineze modul în care gândurile și emoţiile noastre interacţionează cu trupurile noastre pentru a ghida comportamentul".

În primele trei studii, oamenii de știinţă au căutat să observe impactul produs de faptele lipsite de etică, asupra greutăţii corporale subiective. Toate cele trei experimente au ajuns la concluzia că sentimentul de vinovăţie care apare în urma săvârșirii unor fapte imorale poate conduce la o senzaţie de creștere a greutăţii corpului.

În cel de-al patrulea studiu, cercetătorii au vrut să afle care sunt consecinţele produse de greutatea vinei. Participanţii au fost rugaţi să execute anumite activităţi, unele presupunând mai mult efort fizic, precum căratul unor sacoșe cu cumpărături, iar altele mai puţin efort fizic, precum oferirea de mărunţiș. Persoanele care tocmai și-au amintit de o faptă imorală săvârșită au declarat că activitatea care implica efort fizic li s-a părut mult mai dificilă, în raport cu cei care și-au amintit o faptă bună săvârșită. În ceea ce privește activităţile care nu presupuneau efort fizic, nu au fost observate diferenţe între cei care și-au amintit fapte imorale și cei care au rememorat fapte morale.

Deși rezultatele obţinute sunt promiţătoare și ar putea conduce la o înţelegere mult mai profundă a naturii vinei, cercetătorii atrag atenţia asupra faptului că „aceasta este o cercetare relativ nouă și încă explorăm cum am putea caracteriza mai bine experienţa de vinovăţie", citează comunicatul publicat de Universitatea Princeton.