Propria vulnerabilitate te poate face mai puternic

505

„Vulnerabilitatea sună ca adevărul și se simte precum curajul", este afirmaţia mai puţin intuitivă a cercetătoarei Brene Brown, care și-a dedicat cariera studiului rușinii și vulnerabilităţii, citează Huffington Post.

„Adevărul și curajul nu sunt întotdeauna confortabile, dar nu sunt niciodată o slăbiciune", adăuga experta în cartea sa, Daring Greatly: How the Courage to Be Vulnerable Transform the Way We Live, Love, Parent, and Lead (Îndrăznind foarte mult: Cum poate curajul de a fi vulnerabil să transforme modul în care trăim, iubim, ne creștem copiii și conducem).

Tocmai această vulnerabilitate este elementul vital din spatele oricărei relaţii, inclusiv cele romantice, explică Brown. Trăsătura pe care mulţi o descriu ca fiind o slăbiciune este cea care ne dă curajul de a ne descoperi exact așa cum suntem în faţa celorlalţi și a deveni astfel înţeleși de cei din jur. „Numai atunci când suntem suficient de curajoși să explorăm întunericul, vom putea descoperi puterea infinită a luminii", susţine cercetătoarea. Totodată, vulnerabilitatea este și cea care ne ajută să ne transformăm și ne oferă o sursă bogată de creativitate, punctează aceasta.

Chiar și cei mai renumiţi și mai puternici oameni ai lumii și-au exprimat vulnerabilitatea în faţa unei lumi întregi, pentru a-și arăta o parte din faţa lor reală auditoriului. Vorbind despre trecutul său și despre bodhicitta, concept budist care se referă la compasiunea arătată semenilor, ce s-ar putea traduce ca „luminarea minţii", în cadrul unei întâlniri la Hunsur, India, liderul spiritual Dalai Lama nu și-a putut stăpâni emoţiile și lacrimile.

Hillary Clinton a dezvăluit auditoriului o latură a vulnerabilităţii sale în cadrul campaniei pentru prezidenţialele din 2008, la New Hampshire, relatează CNN. Întrebată cum rezistă campaniei de o participantă din public, candidata Clinton a devenit vizibil emoţionată atunci când a oferit răspunsul.

Nu sunt singurele cazuri în care persoanele publice și-au arătat emoţiile în faţa camerelor. Președintele american Barack Obama, actorul Jim Carrey sau președintele României Traian Băsescu au afișat în trecut o latură mai puţin cunoscută publicului.