Cum transformi o conversaţie dificilă într-una productivă

1250

De cele mai multe ori, oamenii aleg să evite conversaţiile dificile, din cauza disconfortului pe care îl produc. Însă cei care învaţă cum să poarte în mod constructiv discuţii delicate își asigură un avantaj semnificativ în construirea de relaţii sociale, atât pe plan personal, cât și profesional.

Mai puţin intuitiv, pregătirea riguroasă a discursului înainte de o discuţie dificilă poate fi neproductivă, susţine Rosalie Puiman, consilier de leadership, într-un articol pentru Huffington Post. „În loc să asculţi cu adevărat și să te adaptezi la ceea ce se întâmplă, te vei concentra asupra strategiei tale în timpul discuţiei”, precizează experta.

Înainte de orice conversaţie delicată, este esenţial să ne fixăm două obiective. Unul vizează intenţia discuţiei, care ar trebui să fie întotdeauna pozitivă și constructivă, nu manipulatoare sau centrată pe propria persoană. Cel de-al doilea implică acceptarea faptului că ceilalţi pot avea opinii și viziuni diferite faţă de cele personale, iar acest lucru nu înseamnă că sunt eronate.

De asemenea, trebuie să fii împăcat cu faptul că te poţi înșela. „Conversaţiile dificile nu se încheie întotdeauna așa cum ţi-ai dori”, subliniază dr. psihoterapeut Barton Goldsmith, într-un articol pentru Psychology Today. În astfel de circumstanţe, atitudinea deschisă, compromisurile și puterea de a-ţi recunoaște greșeala sunt vitale pentru bunul mers al conversaţiei.

Totodată, eficienţa conversaţiei va crește dacă știi să îl asculţi pe celălalt și să îţi arăţi curiozitatea faţă de punctul său de vedere, fără a trage concluzii pripite, fără a emite judecăţi de valoare și fără a încerca să găsești soluţii. „Vorbește cu atenţie, nu cu prudenţă. Prudenţa te împiedică să spui adevărul în scopul protejării sentimentelor și reputaţiei. Când vorbești cu atenţie ai tendinţa de a încerca să fii precis, respectuos și să rămâi conectat”, subliniază Puiman.

Nu în ultimul rând, este esenţial să acorzi o atenţie deosebită emoţiilor și sentimentelor personale și ale interlocutorului. Ignorarea lor poate agrava modul în care decurge conversaţia. În schimb, recunoașterea și discutarea lor poate avea un efect pozitiv. Acest punct de vedere este împărtășit și de dr. Goldsmith, care punctează cât de important este „să vorbești din inimă, dar să nu te lași condus de emoţii”.

Acţiunile menite să transforme o conversaţie sensibilă într-una productivă continuă însă chiar și după încheierea discuţiei propriu-zise. Puiman este de părere că purtarea unei discuţii în următoarea zi, pentru a afla cum se simte celălalt și care sunt reacţiile sale cu privire la cele dezbătute poate avea un puternic efect benefic.