Unde NU ar trebui să îţi cauţi partenerul de viaţă

4344

Astăzi, internetul este o resursă extrem de populară pentru cei singuri, aflaţi în căutarea jumătăţii. Însă relaţiile romantice între parteneri care s-au cunoscut online nu sunt trainice, au descoperit experţii de la Universitatea de Stat din Michigan.

Șansele ca o relaţie să se oficializeze prin căsătorie sunt mai mici în rândul cuplurilor care s-au cunoscut online, comparativ cu cei care s-au cunoscut în mod direct. Doar 32% dintre cei care și-au întâlnit partenerul pe internet și-au oficializat relaţia prin căsătorie, potrivit rezultatelor studiului publicat în jurnalul Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking. Pentru comparaţie, procentul celor care s-au căsătorit cu persoana pe care au cunoscut-o în mod nemijlocit este de 67%.

Experţii propun câteva explicaţii pentru amânarea căsătoriei în rândul celor care s-au cunoscut pe internet. Una ţine de multitudinea de potenţiali parteneri pe care un individ îi poate cunoaște prin mijloacele online. De asemenea, relaţiile acestea se maturizează mai încet decât cele legate offline, deoarece partenerii petrec mai mult timp curtându-se prin mesaje sau la telefon. Nu în ultimul rând, încrederea între persoanele care se cunosc pe internet se clădește mai greu. Datele arată că 86% dintre cei care folosesc internetul pentru a-și găsi partenerul sunt îngrijoraţi că partenerii și-ar putea ascunde adevărata identitate, scriu autorii.

O altă observaţie reieșită din studiu este că partenerii care s-au cunoscut online au un risc de trei ori mai mare de a divorţa, comparativ cu cei care s-au cunoscut offline. Datele arată că 8% dintre căsătoriile celor care s-au cunoscut pe internet s-au destrămat, comparativ cu doar 2% dintre mariajele între partenerii care s-au cunoscut în mod direct. De asemenea, circa 32% dintre cuplurile care s-au format pe internet au ajuns să se despartă după primul an de relaţie, comparativ cu 23% dintre cele care s-au format nemijlocit.

Cercetarea de faţă contrazice rezultatele obţinute anul trecut de experţii de la Universitatea din Chicago, care au descoperit că partenerii care se cunosc online au parte de o căsătorie „mai fericită și mai trainică”, faţă de cei care se cunosc în mod direct. Datele lor arată că în SUA, peste o treime din mariajele oficiate în perioada 2005-2012 au unit parteneri care s-au cunoscut pe internet.

Studiul, care a cuprins peste 19.000 de respondenţi, a arătat că doar 6% dintre căsniciile rezultate în urma cunoașterii pe internet s-au destrămat și, de asemenea, gradul de satisfacţie a fost mai mare în rândul persoanelor care s-au cunoscut pe internet.

Statisticile arată că circa 10% din populaţia lumii folosește servicii online de matrimoniale, iar jumătate dintre utilizatorii acestor servicii susţin că știu cel puţin o persoană care a avut o relaţie cu cineva cunoscut pe internet.

Cei care vor să își găsească jumătatea prin mijloacele online trebuie să fie însă conștienţi de pericolele la care pot fi expuși pe fondul anonimatului oferit de internet. De aceea, utilizatorii sunt sfătuiţi să nu ofere informaţii personale unor persoane recent cunoscute, să folosească adrese de e-mail care nu conţin numele și prenumele lor și să nu trimită fotografii compromiţătoare. De asemenea, întâlnirile faţă în faţă ar trebui stabilite după o cunoaștere atentă a celuilalt. Utilizatorii sunt îndrumaţi să înștiinţeze un prieten în legătură cu locul și ora de întâlnire.

Niciun articol afișat