Secrete ale comunicării eficiente

1339

Ştii să comunici eficient? Care sunt elementele unei comunicări eficiente, cum alegi momentul sau modalitatea de a comunica? Iată câteva sugestii în ceea ce priveşte comunicarea de succes.

Multe dintre problemele cu care ne confruntăm în relaţiile noastre sunt cauzate de faptul că nu ştim să comunicăm în mod eficient. Acestea provoacă stres şi afectează atât sănătatea noastră, cât şi relaţiile cu cei din jur. Însă dacă am face un sondaj şi am întreba rudele, prietenii sau cunoscuţii noştri dacă ştiu să comunice în mod eficient, cu siguranţă aproape toţi ar răspunde afirmativ. Dar nu întotdeauna e așa.

Există anumite persoane care sunt întotdeauna dispuse să „înţepe” din punct de vedere verbal. Pentru ele, aceasta este o metodă de apărare în faţa închipuitelor atacuri care ar putea veni din partea celor din jur. Cu siguranţă, persoanele acestea au probleme de comunicare.

Există un alt tip de persoane, care sunt tot timpul atente să fie pe placul celorlalţi, să nu-i supere pe ceilalţi prin cuvintele lor sau care nu se consideră suficient de pregătite pentru a-şi exprima opiniile sau ideile. În mod cert, aceste persoane au probleme de comunicare. Dacă şi unele, şi altele ar comunica în mod corect, constructiv, gestionarea conflictelor ar fi mai uşoară. Iar acest lucru se va răsfrânge asupra sănătăţii emoţionale şi fizice.

Cineva spunea: „Există nouă posibilităţi de a nu ne înţelege unii cu alţii, pentru că una este ceea ce gândesc, una ceea ce vreau să spun, una ceea ce cred că spun, una ceea ce spun şi alta este ceea ce vrei să auzi, alta ceea ce auzi, alta ceea ce crezi că înţelegi, alta ceea ce vrei să înţelegi şi alta ceea ce înţelegi.” Deci totul pleacă de la comunicare.

Frank Luntz, unul dintre cei mai cunoscuţi profesionişti în domeniul comunicării, care elaborează discursurile marilor politicieni, a scris cartea Words That Work: It’s Not What You Say, It’s What People Hear, în care sunt cuprinse rezultatele studiilor şi sondajelor realizate în această direcţie. Iată câteva sugestii pentru a îmbunătăţi comunicarea, pentru a fi cât mai eficientă:

Aşadar, comunică:

  1. Simplu: Foloseşte cuvinte simple. Nu folosi cuvinte mai puţin cunoscute, complicate sau expresii alambicate, pentru că rişti să nu fi înţeles sau interpretat greşit şi în felul acesta ţinta comunicării nu este îndeplinită.
  2. Scurt: Nu folosi fraze lungi şi complexe. Frazele scurte se întipăresc cel mai bine în memorie şi sunt cele mai uşor de înţeles.
  3. Oferind credibilitate: Cuvintele tale trebuie să fie sincere, credibile. Lincoln spunea că nu poţi păcăli pe toată lumea, tot timpul. Vorbele tale nu trebuie să contrazică faptele tale, pentru că atunci îşi pierd valoarea, iar comunicarea a eşuat. Vorbele pe care le foloseşti devin parte din tine, iar tu devii cuvintele pe care le foloseşti.
  4. Ţinând cont de mesajul nonverbal: Tonul pe care vorbeşti şi modul de exprimare sunt la fel de importante precum cuvintele în sine.
  5. Oferind explicaţii: Cu cât oferi mai multe explicaţii despre motivele pentru care spui anumite lucruri, cu atât vei fi mai bine înţeles.

Fiecare om are dreptul de a avea propriile idei, păreri, sentimente şi, de asemenea, dreptul de a şi le exprima. Acestea nu vor deranja pe nimeni atâta timp cât sunt comunicate în mod eficient.