Ţi-a fost compromis contul Google?

446

Siguranţa a milioane de utilizatori Google a fost periclitată după ce un document care conţine adresele lor de e-mail și parolele aferente a fost publicat pe un site rusesc.

Baza de date, care dezvăluie informaţiile a aproximativ cinci milioane de utilizatori Google, a fost publicată pe forumul Bitcoin Security. Conturile conţinute în document aparţin utilizatorilor vorbitori de limba engleză, spaniolă și rusă, potrivit publicaţiei rusești RIA NOVOSTI.

Peste 60% din datele divulgate sunt de actualitate, menţionează utilizatorul care a dezvăluit documentul, a cărui identitate este în prezent necunoscută și care a postat pe forum sub numele de tvskit. Acest lucru înseamnă că o mare parte din conturi pot fi accesate de oricine are acces la baza de date publicată pe internet.

Datele de autentificare dezvăluite oferă mai mult decât accesul la e-mailurile utilizatorilor. Toate serviciile de care beneficiază un utilizator Google pot fi accesate pe baza acestor informaţii: de la reţeaua de socializare Google +, până la informaţiile din Google Drive sau Google Wallet.

După această scurgere de informaţii, gigantul IT s-a sesizat rapid, sfătuindu-i pe cei afectaţi să își schimbe imediat parola contului lor. De asemenea, reprezentanţii companiei recomandă utilizatorilor să folosească toate metodele de protejare online puse la dispoziţie: folosirea unei parole complexe și a metodei de verificare în doi pași, precum și completarea opţiunilor de recuperare a parolei.

De asemenea, într-un comunicat, Google precizează că numărul celor afectaţi de publicarea documentului pe forumul rusesc este foarte mic. „Am descoperit că mai puţin de 2% din combinaţiile de conturi și parole ar funcţiona, iar sistemele noastre automate antideturnare ar fi blocat multe din încercările de logare.”

Cei care doresc să verifice dacă siguranţa contului lor Google a fost compromisă, pot apela la platforme precum IsLeaked, Dashlane sau KnowEm.

Incidentul vine după un alt atac la adresa securităţii online. Pe același forum au fost publicate în urmă cu doar câteva zile informaţiile a circa 4,6 milioane de conturi ale utilizatorilor serviciului Mail.ru și alte 1,25 de milioane de conturi aparţinând utilizatorilor Yandex, notează International Business Times.