Cele 7 cauze banale, dar neglijate ale depresiei

2202

Tot mai mulţi oameni suferă astăzi de depresie. Numai în anul 2010, aproximativ 5,5 milioane de englezi au folosit antidepresive, arată un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Warwick și Universitatea din Stirling.

Dincolo de cauzele majore cunoscute ale depresiei, cum ar fi pierderile grave (doliul) sau îngrijorările cu privire la bani şi relaţii, există și cauze minore, legate de activităţi cotidiene, pentru care medicamentele nu sunt singura soluţie.

Temperaturile ridicate sunt o cauză frecventă de depresie. În Marea Britanie, circa 600.000 de englezi suferă de tulburări afective provocate de prea multă căldură. Unele teorii explică acest fenomen prin faptul că temperaturile ridicate provoacă dezechilibre hormonale. Alţii spun că prea mult soare reduce capacitatea creierului de a face faţă stresului.

Oamenii de știinţă au observat că femeile care iau anticoncepţionale sunt aproape de două ori mai predispuse la depresie decât femeile cărora nu li s-au prescris pilule contraceptive. Deși nu se cunoaște sigur mecanismul care declanșează depresia, se pare că aceasta ar putea fi legată de faptul că anticoncepţionalele interferează cu secreţia de serotonină din creier.

Dulciurile, consumate de multe persoane pentru a-și ridica moralul, pot avea efectul invers. Fiind alimente cu eliberare rapidă de energie, ele pot genera o schimbare bruscă de tonus psihic, care însă nu este unul durabil, depresia instalându-se imediat după scăderea nivelului de glucoză din sânge.

Iluminatul stradal poate contribui la declanșarea unei depresii, arată un studiu de la Universitatea Statului Ohio. Lumina în timpul somnului are efecte nocive asupra creierului, susţin oamenii de știinţă.

Ceaiul verde/negru și cafeaua sunt alte cauze ale depresiei, deoarece provoacă tulburări de somn. „Mă surprinde mereu cât de mulţi oameni spun că sunt deprimaţi și că au probleme cu somnul și totuși continuă să bea cafea și ceai, fără limită, chiar și seara târziu”, a declarat dr. William Shanahan, pentru Daily Mail.

Unele medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale (cum ar fi Propranololul) pot cauza depresie. Profesorul David Taylor, de la South London and Maudsley NHS Foundation Trust, a explicat că deocamdată nu se știe de ce aceste medicamente au un astfel de efect.

Ţigările pot crește riscul de depresie severă cu 93%, spun oamenii de știinţă de la Universitatea din Melbourne. Nicotina din ţigări dă o stare temporară de bine, prin faptul că stimulează secreţia de dopamină. Dar pe termen lung, acest tip de stimulare duce la scăderea nivelului de dopamină din creier.