Este posibil ca depresia să treacă de la sine?

3295

Potrivit unor studii recente, se pare că depresia poate trece cu sau fără tratament, de la sine, în funcţie de caracteristicile şi situaţia fiecărei persoane.

Emil Kraepelin (1856-1926), psihiatrul care a introdus termenul de tulburare maniaco-depresivă, a descoperit că cei care sufereau de această afecţiune aveau un pronostic bun de vindecare, cu o probabilitate ca 60-70% dintre pacienţi să sufere doar un atac sau mai multe, care să dureze, în medie, şapte luni.

Testele care se fac în ceea ce priveşte antidepresivele pe oamenii care suferă de depresie sunt compuse dintr-o ramură care se bazează pe tratament şi o alta care se bazează pe efectul placebo. S-a constatat că unele persoane se simt mai bine pe baza efectului placebo, dar în acelaşi fel, există şi numeroase persoane a căror situaţie s-a ameliorat chiar şi fără efectul placebo, notează bigthink.com.

Cercetători din Olanda au studiat cazurile a 250 de persoane care suferiseră un episod de depresie majoră. Două treimi dintre subiecţi erau femei, iar în cazul a 43% dintre acestea, acest episod se mai repetase. Unele paciente primiseră un tratament uşor, altele unul mai avansat şi altele, niciunul. Oamenii de ştiinţă au observat că majoritatea pacientelor se vindecaseră în totalitate sau în mare parte, indiferent de tratamentul pe care îl primiseră sau lipsa acestuia.

În cadrul studiului se specifică faptul că diferenţele între paciente şi vindecarea acestora depinde de gravitatea bolii sau de particularităţile fiecărei persoane. Concluzia studiului a fost că majoritatea persoanelor care suferă de depresie se vindecă fie cu ajutorul tratamentului, fie fără acesta, datorită naturii acestei bolii, care apare şi dispare.