La români, depresia e mai frecventă decât diabetul

73

Prevalenţa episodului depresiv major la români este de 21% pe durata întregii vieţi, se arată în primul studiu legat de frecvenţa depresiei în România, elaborat de Liga Română de Sănătate Mintală, pe un eșantion de 2.400 de respondenţi. Prin comparaţie, prevalenţa diabetului este de doar 8,4%, pe aceeași perioadă.

„Deși depresia este mai frecventă decât diabetul în rândul populaţiei din România, la noi în ţară nu există încă un program naţional de subvenţionare a costurilor tratamentului pentru această boală,” a declarat Dr. Bogdana Tudorache, medic primar psihiatru în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia din București, citată de MedLive.

Depresia este de două ori mai frecventă în rândul femeilor decât în cel al bărbaţilor, a mai arătat acelaşi studiu. La nivel mondial, depresia este a patra boală ca răspândire, iar specialiștii estimează că în 2020 va fi cea de a doua cauză de dizabilitate (după afecţiunile cardiovasculare).

„Depresia se poate vindeca, însă doar dacă pacienţii se prezintă din timp la medicul specialist, respectă recomandările acestuia și beneficiază de un complet program terapeutic și psihoterapeutic,” a precizat dr. Cătalina Tudose, secretar general al Asociaţiei Române de Psihiatrie și Psihoterapie.