O treime dintre americani iau, fără să știe, medicamente care le pot provoca depresia

474

Peste o treime din adulţii din SUA este posibil să fi luat medicamente eliberate pe bază de prescripţie medicală fără a realiza potenţialul efect secundar de apariţie a depresiei și a unui risc crescut de suicid, arată un studiu publicat marţi în Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane.

Cercetătorii de la Universitatea din Illinois, Chicago au descoperit că 37,2% dintre adulţii din SUA au luat astfel de medicamente. Pastilele contraceptive hormonale, medicamentele pentru controlul tensiunii arteriale, inhibitorii pompei de protoni, antiacidele și analgezicele sunt doar câteva dintre cele peste 200 de medicamente utilizate pe bază de prescripţie medicală care au depresia sau sinuciderea ca posibile efecte adverse.

„Mulţi ar putea fi surprinși să afle că medicamentele lor, în ciuda faptului că nu au nimic de-a face cu starea de spirit, cu anxietatea sau cu orice altă afecţiune asociată în mod normal cu depresia, pot crește riscul apariţiei unor simptome care pot favoriza diagnosticarea cu depresie”, a declarat coordonatorul studiului, Dima Qato, profesor la Colegiul de Farmacie al universităţii.

Cercetătorii au analizat retrospectiv modul în care au fost administrate medicamente la peste 26.000 de adulţi începând cu anul 2005 până în anul 2014. Datele au fost colectate ca parte a cercetării efectuate de Institutul Naţional de Sănătate și Nutriţie. „Oamenii nu numai că utilizează din ce în ce mai mult aceste medicamente, ci le utilizează din ce în ce mai mult simultan. Foarte puţine dintre aceste medicamente au etichete de avertizare, astfel încât, până când există soluţii la nivel de sistem medical și farmaceutic, înţelegerea riscurilor este lăsată la latitudinea pacienţilor și a profesioniștilor din domeniul sănătăţii”, a explicat Qato.

Aproximativ 15% dintre adulţii care au luat simultan trei sau mai multe dintre aceste medicamente au prezentat semne ale depresiei în timpul tratamentului, comparativ cu doar 5% dintre cei care nu au utilizat niciunul dintre medicamente. Utilizarea unui medicament a cauzat depresie la 7% dintre ei, iar utilizarea a două medicamente simultan a provocat apariţia depresiei la 9% dintre adulţi.

În Statele Unite, depresia este o problemă majoră. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a raportat o creștere cu 25% a ratei sinuciderilor, începând cu anul 1999.

Oamenii nu primesc ajutorul de care au nevoie, ori pentru că nu cunosc simptomele, ori pentru că nu apelează la susţinere medicală întrucât sunt stânjeniţi din cauza stigmei cu care încă se confruntă cei care au probleme de sănătate mintală.

Cercetătorii spun că până la 26% dintre femeile din Statele Unite și până la 12% dintre bărbaţi vor fi afectaţi de o depresie majoră la un moment dat în viaţă. În fiecare an, 16 milioane de adulţi americani se confruntă cu depresia.

La nivel global, peste 350 de milioane de persoane suferă de depresie. Mai grav, numărul celor care se îmbolnăvesc este într-o creştere alarmantă, se arată într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

De „boala secolului”, așa cum este numită depresia de unii specialiști, sunt afectaţi peste 2 milioane de români, se arată în același raport al OMS.

Specialiștii din domeniul medical le recomandă oamenilor să nu ignore simptomele depresiei. Printre acestea se numără: tristeţea persistentă, anxietatea sau un sentiment de „gol interior”, nepăsarea, vinovăţia, lipsa de valoare, sentimentul de neajutorare, pierderea interesului pentru hobby-uri și pentru activităţile preferate. În plus oamenii trebuie să fie atenţi și la alte aspecte, precum lipsa energiei și oboseala persistentă, dificultatea de concentrare, tulburările de somn, trezirea dimineaţa devreme sau dormitul peste măsură, modificarea poftei de mâncare și a greutăţii, senzaţia de iritabilitate și gândurile de suicid.

Niciun articol afișat