Patru adevăruri puternice pentru creștinii care se luptă cu depresia

4044

Numele lui este Aaron Loy și este unul dintre puţinii pastori americani care ar recunoaște ceva ce mulţi ar putea considera scandalos, dată fiind vocaţia lui. Suferă de depresie.

Poate un creștin să fie deprimat știind că Dumnezeul universului îl iubește, este atent la fiecare lucru care i se întâmplă, are grijă de el, îi vrea binele și i-a pregătit un dar nemărginit – viaţa eternă? Ar fi bine dacă răspunsul ar fi „nu”, iar numărul persoanelor dignosticate cu depresie nu ar crește în Statele Unite cu 30% în fiecare an, așa cum notează Loy. Însă realitatea, care este cu totul alta, ar putea fi mai ușor de conceptualizat dacă am înţelege și admite că depresia nu este o simplă slăbiciune morală, ci este o boală.

În sprijinul creștinilor care se luptă nu doar cu depresia, ci și cu stigmatul social pe care aceasta îi forţează să îl poarte în multe comunităţi religioase, Loy sugerează ceea ce el numește „patru adevăruri puternice” pentru cei care au de combătut depresia.

1. Nu ești singurul. Deși statisticile pot părea reci, scrie Loy, e relevant de reţinut că fiecare dintre cele 120 de milioane de persoane despre care se estimează că ar suferi de depresie și de anxietate este o persoană reală, cu suflet, cu familie, cu pasiuni, cu speranţe și temeri. „Toţi sunt la fel de adevăraţi ca și tine. Toţi suntem parte din viaţa asta, împreună.”

2. Credinţa ta nu este frântă. Loy oferă câteva exemple biblice preţioase de oameni care s-au luptat cu depresia. După ce îl ajutase pe Saul cântând ca să îi aline tulburările psihice care îi obsedau nopţile, împăratul David ajunsese el însuși „să își facă un obicei din a rosti lucruri precum «îmi tremură oasele. Sufletul mi-e îngrozit de tot. (…) Nu mai pot gemând! În fiecare noapte îmi stropesc așternutul și-mi scald patul în lacrimi.” (Psalmul 6). Iona se înfuriase atât de tare pe Dumnezeu, încât își dorea să moară (Iona 4). Ieremia își vedea viaţa atât de lipsită de speranţă sau de valoare, încât a blestemat ziua nașterii lui (Ieremia 20:14-18). Ilie era atât de măcinat de anxietate, încât L-a implorat pe Dumnezeu să îi ia viaţa (1 Împăraţi 19:3-4). În ciuda frământărilor lor, fiecare în parte a fost ales de Dumnezeu pentru o misiune unică și extraordinară.”

3. Dumnezeu este de partea ta și Se oferă să meargă alături de tine. Loy amintește un pasaj pe care îl numește „balsam pentru suflete împovărate” și îl citează: „Veniţi la Mine toţi cei trudiţi și împovăraţi și Eu vă voi da odihnă. Luaţi jugul Meu asupra voastră și învăţaţi de la Mine, căci eu sunt blând și smerit cu inima, și sufletul vostru va găsi odihnă” (Matei 11:28-30).

4. Depresia nu este doar o chestiune spirituală. Deși pare să se manifeste doar psihologic, noi nu observăm cu ochiul liber faptul că „depresia este o problemă fiziologică, una care poate afecta spiritual chiar și persoanele altfel sănătoase, în forme debilitante”, scrie Loy. „Dacă ești un creștin și te lupţi cu depresia, nu face greșeala de a crede că, dacă te rogi suficient, ceri suficient, te căiești suficient de rău sau crezi suficient, vei fi vindecat. Toate acestea pot fi parte din soluţie, însă s-ar putea să descoperi că trebuie de asemenea să tratezi chestiunea medical și terapeutic. Și acestea [două] sunt fiecare darul și o expresie a harului lui Dumnezeu.”