Stimulatorul cerebral: viitorul în tratarea depresiei?

579

Doi ani de experimente pe pacienţi suferind de depresie severă și de tulburare bipolară 2 (oscilare între euforie maniacală și depresie profundă) au produs rezultate care le dau speranţe cercetătorilor. Stimulatorul cerebral ar putea înlătura simptomele celor două boli.

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Emory din Atlanta (Georgia) sunt cei care au testat eficacitatea dispozitivului medical care este implantat sub oasele craniene și trimite impulsuri electrice până în profunzimea creierului. Sub coordonarea dr Helen Mayberg, cercetătorii au monitorizat evoluţia a 17 pacienţi, urmărind să observe dacă stimularea cerebrală profundă poate avea vreun efect în tratarea depresiei severe și a tulburării bipolare.

Pacienţii aflaţi într-o situaţie de dizabilitate gravă din cauza bolii și izolaţi, nu au știut în ce perioade stimulatorul era funcţional și în ce perioade nu erau. Ei au fost observaţi până la 2 ani după tratamentul prin stimulare, iar rezultatele au fost, spun medicii citaţi de Daily Mail, îmbucurătoare.

Circa 41% dintre pacienţi au răspuns la tratament în primele 24 de săptămâni, în timp ce alţi 18% au intrat în remisie în aceeași perioadă. Pe măsură ce experiementul a avansat, rezultatele s-au îmbunătăţit. La doi ani de la încheierea stimulării active, aproximativ 92% dintre pacienţi au răspuns, într-un fel, la tratament, în timp ce 58% dintre ei au intrat în remisie. Aceștia din urmă nu au trecut printr-o recădere spontană, după încheierea stimulării. În plus, la pacienţii cu tulburare bipolară, s-a observat că niciunul nu a trecut prin vreun episod maniacal în timpul tratamentului.

Oamenii de știinţă urmăresc să afle acum de ce și în ce fel funcţionează tratamentul. Cercetătorii insistă că acesta nu este un tratament instant pentru depresie și nici nu este un leac. Aceasta fiindcă, așa cum spune co-autorul studiului, Paul Holzheimer, „pe măsură ce simptomele depresiei li se ameliorează, pacienţii au nevoie de un proces care să îi ajute să se reintegreze în societate." Potrivit autorului, la acest deziderat s-ar putea ajunge folosind „un model de îngrijire care cuprinde reabilitarea psihoterapeutică în acord cu psihoterapia bazată pe dovezi, dar croită pe situaţia specifică a pacientului."

Stimularea cerebrală profundă a avut deja succes în cazul pacienţilor care suferă de dureri cronice sau de boala Parkinson.

Potrivit Daily Mail, tratamentul este o procedură relativ sigură, care nu distruge nicio parte a creierului. Operaţia, descrisă în detaliu în Archives of General Psychiatry, constă în implantarea a doi electrozi conectaţi la două fire cu capătul sub pielea gâtului, care are un principiu de funcţionare similar stimulatorului cardiac. Electrozii direcţionează curentul electric, a cărui intensitate poate fi reglată în funcţie de simptomele pe care le prezintă pacientul.

Stimulatorul cerebral este văzut deocamdată doar ca un tratament experimental, întrucât cercetătorii nu au identificat încă motivele pentru care tratamentul dă roade și nici care sunt cele mai bune locuri în care electrozii e bine să fie implantaţi.

Cercetările în ceea ce privește depresia continuă și pe alte filiere. Un studiu publicat de Biological Psychiatry anunţa la începutul acestei luni că cercetătorii de la Universitatea Yale și cei de la Hartford Hospital Institute of Living din SUA au descoperit gena responsabilă pentru declanșarea depresiei: RNF 123. Aceasta ar afecta hipocampusul, așa cum se observă în cazul pacienţilor depresivi.

Aceste descoperiri sunt importante fiindcă ele vor direcţiona metodele de tratament într-o boală care nu se vindecă prin ignorare. Ba mai mult, lăsată netratată ea poate avea consecinţe nefaste. De exemplu, cercetătorii de la Universitatea Charles Sturt avertizează că persoanele care suferă de depresie sunt mult mai expuse riscului unui infarct decât persoanele sănătoase.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, la nivel global, circa 120 de milioane de persoane suferă de depresie. Echivalentul a 6 Românii. Mai mult, spun specialiștii organizaţiei, până în 2020, depresia va fi cea mai răspândită boală dizabilitantă.

Surse: Daily Mail, News.com.au, Forbes, FoxNews