4 mituri despre fericire

929

În spatele fericirii se ascund o mulţime de mituri. Unele, de exemplu, pornesc de la sintagma „voi fi fericit atunci când ...", iar fraza o poate completa fiecare dintre noi. Altele se referă la faptul că banii aduc fericirea sau că unii oameni sunt pur şi simplu mai fericiţi decât alţii. Ce este de fapt mit şi ce e realitate când vine vorba de fericire?

Dr. Sonja Lyubomirsky, profesor la Universitatea din California, Riverside şi autoarea cărţii The Myths of Happiness, vorbeşte despre două categorii mari de mituri legate de fericire, în cadrul unui material video pentru Big Think. Pe de-o parte este vorba de cunoscuta sintagmă „o să fiu fericit când …” mă voi căsători/voi avea un copil/voi avea un job bine plătit etc. Dar problema în cazul acestei concepţii este că deşi ne atingem ţelurile propuse, lucru care ne face fericiţi, dar această stare ce rezultă din îndeplinirea celor propuse nu durează la fel de mult precum am crede şi uneori poate nu este nici atât de intensă cum ne-am imaginat, spune dr. Lyubomirsky. De exemplu, poate ai reuşit să obţii slujba de vis, iar pe moment îţi vine să salţi în sus de fericire. Dar după o perioadă, această stare dispare şi, uneori, poate fi înlocuită chiar de stări emoţionale negative.

Cea de-a doua categorie de mituri se referă la situaţiile în care suntem copleşiţi de evenimentele negative din viaţa noastră şi avem impresia că nu vom mai fi fericiţi niciodată. Vestea bună este că cercetările ne arată că oamenii sunt fiinţe extrem de puternice, mai rezistente decât cred, susţine dr. Lyubomirsky.

Câteva mituri despre fericire

Avem uneori tendinţa de a crede că unii oameni sunt pur şi simplu mai fericiţi decât alţii. Dar această concepţie este una greşită, arată Public Broadcasting Service (PBS). Deşi factorii genetici şi temperamentul fiecăruia joacă un rol în fericire, contribuţia lor se reflectă doar în proporţie de 50% asupra stării noastre de fericire. La aceştia se adaugă circumstanţele din viaţa de zi cu zi asupra cărora nu deţinem niciun control, însumând 10%, iar restul de 40 de procente reprezintă propriile noastre acţiuni şi alegeri.

Contrar concepţiilor noastre, tinereţea nu aduce cu sine mai multă fericire. De fapt, persoanele trecute de 55 de ani sunt cele care zâmbesc cel mai mult, iar perspectivele optimiste asupra vieţii cresc odată cu apropierea de vârsta pensionării şi eliberării de stresul acumulat la locul de muncă. Acesta este rezultatul unui studiu britanic.

Nici chiar banii nu ne pot cumpăra fericirea, pentru că odată satisfăcute nevoile de bază ale vieţii, avuţiile nu sporesc semnificativ nivelul nostru de fericire, arată PBS. De fapt, nu banii în sine ne aduc fericirea, ci satisfacţia câştigării şi cheltuirii lor. Acesta este şi unul din motivele pentru care un venit „apărut peste noapte”, cum este în cazul norocoşilor câştigători la loterie, nu are un impact de durată asupra stării de fericire. O explicaţie posibilă este obişnuirea cu noul nivel de bogăţie în cazul câştigătorilor la loto, în timp ce gradul lor de fericire se reîntoarce la nivelul obişnuit, de bază, fenomen cunoscut şi sub denumirea de „rutină hedonică”, explică BBC.

Nu în ultimul rând, dacă te-ai întrebat vreodată care este reţeta fericirii, află că aceasta nu există. Aşa cum precizează Dr. Sonja Lyubomirsky, fericirea este ceva care vine din interiorul fiecăruia dintre noi şi se bazează pe experienţele noastre personale, care, la rândul lor, se nasc din alegerile noastre. Asta nu înseamnă că nu poţi descoperi ce anume te face pe tine fericit. Cum poţi descoperi ce anume te face pe tine fericit? Psychology Today recomandă câteva metode simple care presupun implicarea ta în activităţi pe care le faci cu drag, dar şi înconjurarea de persoane care te fac să zâmbeşti. Găsirea unui ţel în viaţă, deschiderea către nou sau respectarea propriilor valori şi credinţe sunt, de asemenea, modalităţi simple prin care ne putem creşte nivelul de fericire. Nu în ultimul rând, faptul că alegi să mergi pe calea aleasă de tine, nu de altcineva,  şi preţuirea lucrurilor bune pe care le ai în viaţa ta, chiar dacă uneori par imperfecte sau nu chiar aşa cum ţi le imaginai, contribuie la sporirea fericirii interioare.

Acestea sunt doar câteva din miturile despre fericire care circulă şi pe care poate chiar am început să le credem. Cert este că fiecare dintre noi îşi doreşte să fie fericit, iar pentru a atinge această stare trebuie să nu uităm că fiecare dintre noi are puterea de a alimenta acest sentiment. Pe tine ce te face fericit?