Alcoolul e mai periculos decât heroina sau cocaina

73

Alcoolul este mai periculos și mai dăunător decât heroina sau cocaina. Concluzia a fost publicată în jurnalul medical Lancet, în urma unui studiu recent realizat de experţi britanici în narcotice.

În cadrul cercetării a fost analizat impactul a 20 de droguri măsurate pe 16 nivele de influenţă asupra consumatorilor și societăţii. S-au monitorizat efectele dăunătoare din perspectiva pagubelor mentale și fizice, a dependenţei, a infracţionalităţii și a costurilor asupra economiei și comunităţii.

În ceea ce privește impactul asupra propriei persoane, în topul pericolelor sunt heroina, cocaina și metilamfetamina. În ceea ce privește impactul asupra celorlalţi, alcoolul este primul, înaintea heroinei sau cocainei.

Per total, răul produs de primele trei clasate, alcoolul, heroina și cocaina depășește răul produs de toate celelalte droguri la un loc. Conform noului sistem de clasificare, alcoolul este de trei ori mai periculos decât cocaina sau tutunul. Droguri ca ecstasy prezintă doar o optime din pericolul alcoolului.

Cercetarea contrazice sistemul oficial al guvernului britanic de clasificare a drogurilor. Concluzia experţilor este că astfel s-a validat și este necesară o strategia de incriminare agresivă „a pericolelor alcoolului". Studiul a fost realizat de o echipă condusă de profesorul David Nutt. Până în octombrie 2009 Nutt a fost consilierul pe probleme de narcotice al guvernului britanic.

Aproximativ 10-15% dintre români au probleme cu alcoolul, conform Money.ro. Nu există date oficiale cu privire la numărul de dependenţi de alcool. În schimb jumătate de milion de persoane consumă etnobotanice. La nivel global OMS recunoaște alcoolul ca fiind al cincilea factor în topul cauzelor de deces.