De ce se sinucid oamenii bogaţi?

620

Asta se întreabă acum și Mick Jagger, poate cel mai faimos cântăreţ în viaţă, membru a trupei The Rolling Stones, la o zi după ce a aflat că partenera sa de 13 ani, pe care o numește și „cea mai bună prietenă" s-a spânzurat în apartamentul ei din Manhattan, în timp ce el se afla cu trupa în Australia.

„Încă încerc să înţeleg cum a putut iubita și prietena mea cea mai bună să își pună capăt zilelor în acest mod tragic. Am petrecut mulţi ani minunaţi împreună și ne făcusem o viaţă bună. Avea o prezenţă extraordinară și talentul ei era admirat de mulţi, nu doar de mine. Am fost impresionat de mesajele primite în memoria ei și de sprijinul pe care l-am primit personal. Nu o să o uit niciodată, Mick”.

Acesta este mesajul pe care cântăreţul de 70 de ani l-a postat pe site-ul său oficial. Se speculează că iubita sa, creatoarea de modă L’Wren Scott, s-ar fi sinucis pentru că afacerea sa nu mai mergea și era datoare cu 6 milioane de dolari. Cu toate astea, alături de Mick ducea o viaţă „bună”, după cum spune și acesta și în mod sigur nu ar fi fost o problemă să plătească datoria din averea estimată la aproape 300 milioane de dolari a cântăreţului. Deci să fi fost acesta adevăratul motiv?

Bani sau familie?

Sunt persoane care spun că Scott suferea de depresie și abia își revenise după un incident asemănător, petrecut cu câteva săptămâni înainte. Se pare că ce și-ar fi dorit mai mult decât orice era să înceapă o familie, scrie Daily Mail.

Această teorie este în concordanţă cu declaraţiile date de sora ei, care susţine că Scott o invidia pentru viaţa liniștită pe care o ducea aceasta. Cele două surori nu puteau fi mai diferite. Una trăia în centrul New Yorkului o viaţă glamour, de 13 ani era iubita celui mai faimos star rock de pe planetă și se învârtea doar în cercurile celor bogaţi și faimoși. Cealaltă este mamă a opt copii, care nu s-a mutat niciodată mai departe de câţiva kilometri distanţă faţă de casa părintească unde a crescut in Utah, și care s-a căsătorit cu un localnic.

Se pare că de când era mică Scott visa să fie model și să aibă succes. Așa că la 17 ani și-a părăsit părinţii adoptivi și ceilalţi fraţi, care fuseseră și ei adoptaţi prin reţeaua bisericii mormone, în care tatăl servea ca pastor, și a plecat la New York. Iar în final a obţinut tot ce a visat. În ultimii 12 ani surorile nu s-au întâlnit decât de 2 ori, la înmormântarea tatălui și la înmormântarea mamei. Într-una dintre ocazii, Scott a apucat să-i mărturisească surorii ei că o invidiază pentru familia pe care și-a construit-o. Îi era clar că ea nu mai avea nicio șansă.

Câţi bani aduc fericirea?

Între 2008 și 2010 suicidul a fost cauza morţii pentru 23,6% dintre decesele celor mai bogaţi oameni din China. „Suicidul printre milionari și miliardari este o problemă socială în China, care arată că oamenii nu pot rezista stresului care vine din efortul de a menţine averea pe care au făcut-o”, explică profesorul Hu, de la Universitatea Fudan.

Un miliardar din provincia Zhejiang este de acord cu el. Observând în cercul său de prieteni bogaţi cât de mulţi sunt deprimaţi, afectaţi de stres și insomnii, conchide că în final totul de restrânge la o singură problemă: banii nu mai reușesc să fie o sursă de mulţumire, scrie The Economic Times. După ce reușesc să facă destui bani pentru ca ei și următoarele generaţii să nu mai aibă niciun stres financiar, viaţa devine plictisitoare și fără sens.

Din păcate, suicidul nu se întâlnește doar la cei extrem de bogaţi. SUA este în continuare una din cele mai bogate ţări din lume, însă este pe locul 39 la rata sinuciderilor. Această rată tinde să crească în perioade de recesiune și să scadă în perioade de boom economic. Însă chiar și în recesiune, mulţi americani o duc mai bine decât majoritatea oamenilor din ţările din lumea a treia, scrie townhall.com. Și atunci ce explică o rată a sinuciderii atât de mare? Un răspuns ar fi materialismul, cultura care învaţă că valoarea constă în statut social și în cât mai multe bunuri de valoare.

Mai multe studii au demonstrat de-a lungul timpului că există o legătură directă între sursa de venit și rata sinuciderii. De exemplu, s-a demonstrat în anii 1990 că un individ dintr-o familie cu un venit anul mai mic de 10.000 de dolari avea un risc cu 50% mai crescut de a se sinucide decât cineva cu un venit peste 60.000 de dolari. Studiile recente arată că acum riscul de 50% se menţine pentru cei care câștigă mai puţin de 34.000 de dolari pe an. Însă tot aceste studii arată că un salariu care trece de 75.000 de dolari pe an începe să aducă mai multe insatisfacţii decât fericire. Rezultatele indică către un paradox. În ultimii 50 de ani, miliarde de vieţi s-au îmbunătăţit, însă puși în faţa unui viitor din ce în ce mai luminos, pare că ne cuprinde o disperare fără margini.