Studiile au arătat că oamenii sunt mai fericiţi atunci când au grijă de sănătatea lor fizică şi psihică, atunci când acordă atenţie laturii spirituale şi când dezvoltă relaţii bazate pe iubire, susţine Marilyn Tam, autoarea cărţii The Happiness Choice: The Five Decisions that Take You From Where You Are to Where You Want to Be (Alegerea fericirii: cele cinci decizii care te duc de unde eşti spre ce îţi doreşti să fii), într-un interviu acordat publicaţiei Everyday Health.

Se pare că nu popularitatea, influenţa sau bunăstarea financiară aduc fericirea, au arătat mai multe studii recente despre fericire, notează aceeaşi sursă. În schimb, ceea ce ne produce această stare se rezumă la ţelurile vieţii noastre, la relaţiile pe care le-am dezvoltat şi la autonomia personală.

Autoarea inernaţională de succes Marylin Tam este de părere că există cinci mari decizii pe care le luăm în fiecare zi şi de care depinde fericirea fiecăruia dintre noi. Acestea însumează ceea ce alegem să facem în legătură cu corpul nostru, cu relaţiile pe care le-am construit, cu banii, cu viaţa spirituală şi cu comunitatea.

Ea semnalează faptul că în momentul în care neglijăm unul dintre aceste cinci puncte, punând accentul doar pe unele anume, se produce un dezechilibru care are efecte negative asupra stării noastre de bine. Consecinţele acestui fapt conduc la instalarea sentimentului de nefericire.

Pentru a putea restaura acest echilibru care ne asigură starea de fericire, Marylin Tam susţine că este necesar să ne stabilim scopul în viaţă şi, de asemenea, să ne punem în ordine priorităţile pentru momentul actual, în funcţie de nevoile personale.

Ea ne sfătuieşte, de asemenea, să luăm o pauză din a ne raporta la acele lucruri care „trebuie”, venite din exterior, şi să ne ascultăm „vocea interioară”. Înlăturarea aşteptărilor venite din afară, adaugă Marylin Tam, care pot părea imposibil de atins este un prim pas spre găsirea propriei fericiri.