China se confruntă cu o epidemie de gripă aviară de tip H7N9, care a condus la îmbolnăvirea a 110 persoane și la ecesul altor 23 de persoane. Globalizarea face ca noua boală să constituie un pericol comun, a declarat miercuri secretarul general asistent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Keiji Fukuda, pentru securitate sanitară şi probleme de mediu. Iată o listă de informaţii utile despre gripă, colectate și expuse de CNN.

1. Bola nu se transmite de la om la om. Autorităţile au spus că nu există dovezi cum că boala s-ar transmite de la om la om, însă aceasta este situaţia în prezent. În viitor, lucrurile s-ar putea să se schimbe.

2. Este periculoasă și mortală pentru oameni. Virusul se transmite prin ingerarea de carne de pui infestată și a fost denumită „cea mai letală epidemie de viroză înregistrată până acum".

3. Există încă multe necunoscute. Nu se știe de ce virusul atacă tocmai acum, iar sursa infecţiei rămâne necunoscută. Nu există un vaccin disponibil, însă oamenii de știinţă lucrează la unul.

4. Gătirea cărnii de pui distruge virsului. Pentru a inactiva virusul este suficientă gătirea cărniii la cel puţin 70 de grade Celsius, astfel încât să nu mai aibă părţi „roz".

5. Nu există restricţii privind depplasarea în China, însă specialiștii avertizează oamenii să evite să atingă păsările sau alte animale și să se spele des pe mâini.