Fericirea care vine odată cu anii

1539

Mulţi oameni nu se simt tocmai bucuroşi când împlinesc un anumit număr de ani, deoarece conştientizează mai mult ca oricând trecerea vremii şi apropierea de apusul vieţii. Oamenii de ştiinţă susţin însă că înaintarea în vârstă aduce cu sine fericirea.

Pare ciudat, nu? Cum este posibil ca atunci când oasele încep să te doară şi începi să-ţi pierzi amintirile să fii fericit? Cel mult ai putea zice ca Maurice Chevalier, că „bătrâneţea nu este chiar aşa de rea luând în considerare alternativa”. Dar de aici și până la fericire este drum lung. Cu toate acestea, statisticile arată că persoanele în vârstă sunt chiar mai fericite decât cele la vârsta mijlocie.

Nu mai puţin de 40% dintre americanii cu vârste peste 65 de ani se declară „foarte fericiţi” în comparaţie cu 33% dintre cei cu vârste între 34 şi 49 de ani, potrivit unui raport al National Opinion Research Center (NORC) al Universităţii din Chicago. Acest lucru se explică prin faptul că, de-a lungul vieţii, traiectoria sentimentului de fericire pare să aibă forma literei U, partea de jos corespunzând vârstelor cuprinse între 40 şi 50 de ani, iar urcuşul survenind după această etapă, potrivit theatlantic.com.

Se pare că această tendinţă nu se observă doar la americani, ci la majoritatea celor care trăiesc în ţări dezvoltate. David Blanchflower, de la Dartmouth, şi Andrew Oswald, de la Universitatea Warwick, au realizat anumite teste privind bunăstarea şi fericirea în 80 de ţări şi au identificat tiparul U în 55 dintre acestea. Punctul inferior, care corespunde celui mai redus nivel de fericire se atinge la vârsta de 46 de ani, notează washingtonpost.com. De asemenea, Carol Graham şi Milena Nikolova, de la Brookings Institution, au realizat sondaje în 149 de ţări şi au identificat tiparul U al fericirii în 80 dintre acestea, cel mai redus nivel atingându-se la vârsta de 50.

În jurul vârstei de 20 de ani, optimismul şi iluziile se află la cele mai înalte cote, pe la 30 de ani încep să apară deziluziile, frustrările şi din ce în ce mai multe responsabilităţi şi obligaţii. Vârstele cuprinse între 40 şi 50 de ani sunt cele în care ritmul încetineşte, responsabilităţile sunt mai puţine, fiecare îşi recunoaşte şi îşi acceptă limitele, devine mai realist şi de multe ori se întreabă care e sensul vieţii sale. Începând cu vârsta de 50 de ani, experienţa îşi spune cuvântul, acceptarea se instalează din ce în ce mai mult, aşteptările realiste, de asemenea, iar satisfacţia este la ordinea zilei. „Ce frumoasă este ziua în care nu ne mai zbatem să fim tineri şi zvelţi”, spunea William James, filozof american, potrivit economist.com.

Indiferent de etapa vieţii în care ne aflăm, este de reţinut faptul că fericirea nu ne afectează doar emoţional și psihic, ci și fizic. În urma unor experimente, John Weinman, de la King´s College, Londra, a concluzionat că fericirea contribuie la sănătatea fizică, iar în cazul celor mai în vârstă, care tind să aibă o sănătate mai şubredă, fericirea îi ajută să depăşească mai uşor problemele de sănătate. Mai mult decât atât, persoanele fericite sunt mai productive.