Filosofii greşite şi filosofii corecte despre fericire

3677

Adesea, maximele despre fericire nu ţin cont de studiile ştiinţifice făcute pe această temă. Aşa se face, scrie Alice Boyes, în Psychology Today, că multe dintre ele nu sunt valide.

Boyes prezintă cinci citate cunoscute dar greşite despre fericire şi alte zece citate coerente cu ceea ce comunitatea ştiinţifică ştie despre fericire.

Citate fără validitate

1. „Sănătatea psihică şi fericirea sunt o combinaţie imposibilă.” – Mark Twain

2. „Fericirea oamenilor inteligenţi este unul dintre cele mai rare lucruri pe care le ştiu eu.” – Ernest Hamingway

3. „Cel mai important lucru în viaţă este să te bucuri de ea – să fii fericit – asta e tot ce contează.” – Audrey Hepburn. Boyes notează că problematic aici ar fi acel „tot”, din „tot ce contează”.

4. „Un salariu mare este cea mai bună reţetă pentru fericire de care am auzit.” – Jane Austen

5. „Să fii prost, şi egoist, şi să ai o sănătate bună sunt trei cerinţe ale fericirii.” – Julian Barnes, în Papagalul lui Flaubert.

Citate în acord cu descoperirile ştiinţifice

1. „Fericirea nu este un scop. Este un produs secundar al unei vieţi bine trăite.” – Eleanor Roosvelt

2. „Compasiunea este una dintre puţinele lucruri care, practicate, aduc fericire imediată, dar şi pe termen lung.” – Dalai Lama

3. „Cel mai bun început este să poţi recunoaşte ce te face fericit.” – Lucille Ball

4. „Fericirea vieţii tale depinde de calitatea gândurilor tale.” – Marcus Aurelius

5. „Poartă-te aşa cum vrei să te simţi.” – Gretchen Rubin

6. „Toată lumea vrea să trăiască în vârful muntelui, dar toată fericirea şi creşterea se întâmplă în timp ce urci muntele.” – Andy Rooney

7. „Puterea de a vedea frumuseţe în cele mai umile lucruri este ceea ce face o casă fericită şi o viaţă frumoasă.” – Louisa May Alcott

8. „Până nu cazi la pace cu ceea ce eşti, nu vei fi mulţumit cu ceea ce ai.” – Doris Mortman

9. „Când o uşă se închide, alta se deschide; dar ne uităm atât de mult şi cu atâta regret la uşa închisă, încât nu o vedem pe cea care s-a deschis pentru noi.” – Alexander Graham Bell

10. „Acţiunea s-ar putea să nu îţi aducă mereu fericirea, dar nu există fericire fără acţiune.” – William James

Românii sunt dintre popoarele care trebuie să ia multe măsuri pentru a fi fericiţi, fiindcă, potrivit sondajelor, ei sunt, în majoritate, nefericiţi.

Numeroase studii vin cu sfaturi pentru fericire. Iată doar câteva despre care poţi citi în  Semnele timpului.

„Când oamenii cumpără experienţe de viaţă ca să-i impresioneze pe ceilalţi, asta anulează simţământul de bunăstare pe care l-ar fi urmărit prin această achiziţie. Motivaţia extrinsecă subminează modul în care experienţa cumpărată le împlineşte nevoile cheie,” a declarat Ryan Howell, asistent universitar la Universitatea de stat din San Francisco, implicat într-un studiu despre fericire.

Respectul şi admiraţia celorlalţi ne face mai fericiţi. De fapt, spun cercetătorii, respectul contează mai mult decât banii. „Unul dintre motivele pentru care banii nu pot cumpăra fericirea este că oamenii se adaptează rapid la noi niveluri de bogăţie. Câştigătorii premiilor de loterie, de exemplu, sunt la început fericiţi, dar revin la vechiul nivel de fericire destul de repede,” a punctat Cameron Anderson, cercetător în psihologie la Haas School of Business la Universitatea Berkeley din California.

Oamenii devin mai fericiţi pe măsură ce înaintează în vârstă, pretinde un studiu transcultural efectuat de cercetătorii de la Universitatea Warwick, la care au participat 10.000 de respondenţi răspândiţi pe întreg teritoriul Marii Britanii și al Statelor Unite.

Un nou studiu realizat în Marea Britanie a aflat care sunt lucrurile care le pot aduce oamenilor fericire. Spre surprinderea cercetătorilor aici intră şi consumul de fructe şi legume. Ca bonus, îţi aducem un material cu 31 de idei pentru a fi fericit, pe gratis.