Majoritatea românilor sunt nefericiţi

282

Peste 80% dintre români s-au declarat nemulţumiţi cu privire la calitatea vieţii. Între cele 34 de state din Europa și Asia Centrală incluse într-un sondaj realizat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), România a înregistrat cel mai mare procent de nemulţumire.

Sondajul „Viaţa în tranziţie", care a evaluat schimbările de atitudine a românilor în perioada 2006-2010 a relevat că optimismul acestora a scăzut la mai puţin de jumate în perioada analizată. Doar o cincime dintre români se așteaptă ca generaţiile următoare să aibă o situaţie mai bună decât generaţia actuală.

Nemulţumirile românilor sunt strâns legate de situaţia economică. Aproape două treimi dintre gospodăriile din România au fost afectate de criza economică, unul dintre cele mai mari procentaje dintre statele incluse în sondaj, informează Mediafax.

Peste 70% din populaţia de vârstă mijlocie (40-59 ani) şi a peste două treimi din categoria cu venituri scăzute (cheltuieli echivalente cu mai puţin de 4.000 de dolari pe gospodărie) declară că au avut de suferit din cauza crizei. Cel mai puţin afectaţi au fost seniorii de vârstă (de peste 60 de ani), care au declarat într-un procent sub 50% că ar fi resimţit efectele crizei.