Mulţi dintre noi şi-ar dori să cunoască reţeta fericirii sau măcar câteva mijloace rapide de a ne îmbunătăţi starea de spirit atunci când ne simţim obosiţi, descurajaţi sau fără vlagă. Raj Raghunathan, doctor în psihologie şi autor al unui blog despre fericire (Happy Smarts), ne dă răspunsul la această problemă, sub forma a 9 metode prin care oricine îşi poate îmbunătăţi starea de spirit.

Prima dintre acestea este angajarea într-o activitate fizică de intensitate ridicată, fie că aceasta înseamnă o alergare lungă sau un meci de baschet. Scopul acestei activităţi este creşterea pulsului şi, în consecinţă, distragerea atenţiei de la problemele ce au condus la o stare de spirit negativă.

A doua metodă este petrecerea timpului liber cu prietenii. Deşi, atunci când ne simţim deprimaţi, nu dorim să vorbim cu nimeni, socializarea joacă un rol foarte important, în special dacă cei cu care ne petrecem timpul sunt prietenoşi şi empatici.

O a treia metodă este alegerea unei ţinute elegante şi purtarea unui parfum plăcut chiar şi în cazul unei banale ieşiri în oraş de unul singur sau pentru cumpărături. O ţinută frumoasă are potenţialul de a ne îmbunătăţi şi postura, dar şi percepţia despre sine. În plus, este foarte posibil să consideri că şi cei din jur au o atitudine pozitivă faţă de tine, ceea ce creşte nivelul de încredere în sine.

Rememorarea amintirilor plăcute este un alt mijloc prin care poţi să îţi îmbunătăţeşti starea de spirit. Fie că aceasta înseamnă revederea pozelor dintr-un album cu coperţi de mătase sau dintr-un album digital de fotografii, amintirea unor momente deosebite are potenţialul de a produce rapid o schimbarea de atitudine faţă de viaţă. Un efect benefic are şi urmărirea unor videoclipuri amuzante sau motivaţionale.

A şasea sugestie cu care vine Raghunathan este o discuţie cu o persoană în vârstă, un bunic sau un vecin. Această discuţie reuşeşte să aşeze lucrurile în perspectivă şi să te ajute să discerni între lucrurile importante, cele urgente şi cele fără impact pe termen lung, pentru care nu trebuie să te stresezi.

Bifează ceva de pe lista ta de dorinţe. Fie că este vorba despre un lucru mic, precum repararea unui fermoar care este stricat de mult sau un lucru mai mare, precum cumpărarea primului apartament, acţiunea de a bifa ceva de pe o listă ne face să ne considerăm eficienţi. Iar eficienţa în rezolvarea problemelor personale sau profesionale ne îmbunătăţeşte stima de sine.

Al optulea mod prin care putem deveni fericiţi este facerea unei fapte bune, chiar una care poate părea neînsemnată. A zâmbi unui necunoscut, a ajuta pe cineva cu o pungă, a oferi ceva de mâncare unui om al străzii, a saluta un vecin nou sau pur şi simplu a plăti preţul unei pâini pentru următoarea persoană care intră în brutărie sunt acţiuni care îţi îmbunătăşesc starea deoarece presupun punerea altei persoane pe primul loc.

În cele din urmă, al nouălea mijloc prin care putem să ne îmbunătăţim starea de spirit este petrecerea unei perioade de timp în natură. Fie că vorbim despre o plimbare scurtă sau de o excursie de două zile, un picnic în mijlocul naturii, înconjuraţi de plante şi sunete ale faunei din zonă, natura ne relaxează şi ne ajută să avem o perspectivă mai bună asupra vieţii.