Somnul dezvăluie informaţii utile cu privire la starea sănătăţii deoarece corpul continuă să trimită semnale şi în timpul acestuia, afirmă specialişti în lifestyle.

Aceşti specialişti, printre care şi Melanie Haiken, au întocmit o listă cu şase lucruri pe care le dezvăluie somnul despre sănătate şi, de asemenea, şi anumite informaţii utile, notează mediafax.ro:

– Nu puteţi dormi pe spate: persoanele pentru care dormitul pe spate presupune un efort ar putea suferi de sindromul rezistenţei căilor respiratorii superioare (Upper Airway Resistance Syndrome/ UARS), caracterizat prin congestie sau rezistenţă la nivelul nasului sau al gâtului, îngreunând respiraţia. Femeile de peste 40 de ani sunt predispuse să dezvolte UARS şi, de asemenea, persoanele cu maxilar şi boltă palatină înguste.

– Loviţi partenerul: persoanele care lovesc (involuntar) în timpul somnului, au o tulburare periodică a mişcării membrelor (Periodic Limb Movement Disorder / PLMD). Persoanele cu PLMD se mişcă foarte mult în pat, dau din braţe, picioare, apoi, în timpul zilei, se simt obosite, pentru că nu au avut un somn odihnitor. Deşi este asemănător cu sindromul picioarelor neliniştite, PLMD se declanşează în timpul somnului şi poate fi provocat de anumite medicamente precum antihistaminicele, antidepresivele şi antipsihoticele.

– Sforăiţi tare: studiile au arătat că sforăitul, mai ales cel foarte zgomotos, este asociat cu riscul de a suferi un accident vascular cerebral şi infarct. Alt studiu realizat la Henry Ford Hospital din Detroit (SUA) a arătat că sforăitul presupune un risc mai mare de îngroşare a pereţilor arterelor carotice, precursor al aterosclerozei, care duce la boli cardiovasculare. De asemenea, apneea reprezintă un risc pentru inimă şi vasele sangvine. Un indiciu pentru cei care nu ştiu că sforăie: dacă vă treziţi cu gura uscată sau aveţi o respiraţie amară înseamnă că aţi respirat pe gură, lucru asociat cu sforăitul.

– Mergeţi la culcare cu picioarele reci: schimbările de temperatură din timpul somnului pot fi normale pentru femeile care se află în perimenopauză, însă mai sunt şi alte probleme care afectează temperatura corpului în timpul nopţii. Persoanelor care suferă de hipotiroidie le este frig tot timpul, pe când celor cu hipertiroidie sau cu maladia Graves le este cald mai tot timpul. Persoanele care au mâinile şi picioarele reci ar putea avea sindromul Raynaud, care se caracterizează prin îngustarea vaselor de sânge din mâini şi picioare, împiedicând circulaţia normală a sângelui.

– Nu puteţi să dormiţi neîntrerupt toată noaptea: una dintre cele mai frecvente motive din cauza cărora unele persoane nu reuşesc să doarmă fără întreruperi în timpul nopţii este nocturia sau urinarea din timpul nopţii. Asta se întâmplă mai des odată cu înaintarea în vârstă sau în cazul femeilor care au avut copii, când vezica nu mai este atât de capabilă să reţină urina şi trimite semnale senzoriale către creier mult mai des.

– Aveţi dureri de cap la trezire: durerile de cap matinale pot fi provocate de tensiunea de la nivelul gâtului, din cauza poziţiei de somn. De asemenea, o altă cauză poate fi bruxismul sau strângerea din dinţi în timpul somnului. Această afecţiune presupune presarea puternică a maxilarelor, provocând o tensiune care, la rândul ei, duce la apariţia durerilor de cap.