Viaţa este un lung şir de evenimente mai mult sau mai puţin neprevăzute. Unele ne aduc momente de bucurie şi fericire, altele ne umplu sufletul de amărăciune, tristeţe şi chiar ne aduc pe culmile disperării. Cum putem să le facem faţă?

În faţa tragediilor cu care ne confruntăm în anumite momente ale vieţii ajungem să ne simţim neputincioşi, fără vlagă şi depăşiţi de situaţie. Fie că vorbim de un eşec în dragoste sau în viaţa profesională, de pierderea cuiva drag sau de un eveniment nefericit care ne tulbură, astfel de momente au un puternic impact negativ asupra stării noastre psihice, dar şi asupra sănătăţii. Cădem în depresie, devenim frustraţi, nesiguri, temători, ne închidem în noi.

Vestea bună este că, prin igiena mentală, dar şi cu ajutorul celor dragi sau al unor persoane specializate în tratarea unor astfel de traume, ne putem repune pe picioare, depăşind momentele nefericite din viaţă. În contextul evenimentelor tragice care au avut loc luni la maratonul din Boston, publicaţia Prevention i-a cerut opinia psihologului William Pollack de la Universitatea Harvard pentru a afla cum pot fi depăşite astfel de evenimente la nivel mental.

Unul din sfaturile date de specialist este acela de a ne acorda un moment de respiro. În cazul tragediei din Boston, posturile de ştiri şi publicaţiile online oferă valuri de informaţii cu privire la incident pe tot parcursul zilei. Informarea obsesivă în acest sens nu poate decât să înrăutăţească starea psihică din cauza avalanşei de mesaje negative pe care le receptăm şi care ne afectează.

De asemenea, el ne sfătuieşte ca, în momentele dificile, să păstrăm o legătură cât mai strânsă cu cei dragi. Fie că e vorba de o cină în familie, de o îmbrăţişare sau doar de o conversaţie plăcută, toate acestea contribuie la înlăturarea gândurilor care ne macină şi duc la instalarea unei stări de relaxare.

O altă metodă de a depăşi momentele dificile este să exprimăm ceea ce simţim în interior, susţine dr. Susan Ahmari, psihiatru la Grupul Medical Linden Oaks, arată Naperville Sun. Fie că este vorba de o discuţie cu prietenii sau familia, ori de consultarea unui specialist în domeniu, această metodă de descărcare te poate ajuta să treci mai uşor peste evenimentele negative.

Implicarea în activităţi plăcute este, de asemenea, o metodă bună de a nu te mai concentra asupra momentelor dificile, arată aceeaşi sursă.

Nu în ultimul rând, în astfel de situaţii, consumul şi abuzul de alcool, droguri sau de alte astfel de substanţe trebuie complet evitat. Pe lângă faptul că, în mod normal, acestea dăunează grav sănătăţii noastre fizice şi psihice, în momentele tragice sunt şi mai periculoase, putând să ne determine la acte necugetate.

Tu ce metode aplici pentru a învinge situaţiile nefericite care apar în viaţă?