Recesiunea globală erodează gradul de satisfacţie a vieţii

29

Nivelul de fericire a scăzut drastic în anumite ţări, pe fondul crizei economice internaţionale, potrivit raportului „How's Life", efectuat de Organizaţia pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

Recesiunea a scăzut cu 20 de procente gradul de satisfacţie a vieţii în rândul locuitorilor Greciei, în perioada 2007-2012, arată raportul. În Spania și în Italia, nivelul bunăstării a scăzut cu 12, respectiv 10 procente în acest interval, citează BBC.

Cu toate acestea, în anumite regiuni au fost înregistrate creșteri ale nivelului de satisfacţie a vieţii. Printre ţările cu cei mai fericiţi locuitori se numără Australia, Canada, Danemarca, Norvegia, Suedia, Elveţia, Noua Zeelandă și Regatul Unit.

Pentru efectuarea analizei, experţii au luat în calcul 11 factori esenţiali pentru bunăstare, scrie CNBC.

Totodată, raportul arată o diminuare a încrederii populaţiei în guverne și instituţii. În zona euro, încrederea în guverne a scăzut cu circa 10% în perioada 2007-2012. De asemenea, mai puţin de jumătate dintre cetăţenii ţărilor membre OECD au susţinut că au încredere în guvern. Acesta este cel mai mic nivel înregistrat în acest sens din 2006.

„Criza economică globală a avut un impact profund asupra bunăstării oamenilor, trecând dincolo de pierderea locurilor de muncă și a veniturilor, afectând satisfacţia cetăţenilor în ceea ce privește viaţa și încrederea în guverne", au scris cei 34 de membrii ai OECD, citează BBC.

„Trebuie să regândim modul în care plasăm nevoile oamenilor în centrul de elaborare a politicilor (economice)", a concluzionat secretarul general al OECD, Angel Gurria, citat de CNBC.