Elevii români ar putea studia despre fake news la o materie dedicată, obligatorie

66

Elevii români ar putea studia la școală care sunt principalele strategii prin care să depisteze știrile false și să evite să se informeze din surse îndoielnice. Un proiect de lege vizând obligativitatea unei ore de „Educaţie și cultură media” a fost deja validat tacit în Senat, urmând ca, la toamnă, să fie discutat de Camera Deputaţilor.

Ora de educaţie și cultură media ar putea fi susţinută de profesori de română, istorie, filosofie, care au parcurs cursuri de comunicare în facultate. Iniţiatorii proiectului spun că materia ar putea fi predată la clasele a VI-a și a IX-a, câte o oră pe săptămână. Copiii ar învăţa teorii ale comunicării şi li s-ar explica modul de a recunoaște o ştire falsă. De asemenea, elevii ar învăţa să recunoască tehnicile de manipulare din media.

Părinţii spun că ideea unui astfel de curs este bine-venită, însă că materia ar trebui să fie opţională. Cristina Grigore, președintele Asociaţiei Părinţi Clujeni, declara pentru Digi 24 că speră „să nu devină o materie cumva obligatorie, ci să facă parte din curriculum la alegere, pentru că în felul ăsta, o materie care devine obligatorie poate să creeze în rândul adolescenţilor cumva un refuz pentru început.”

Cristina Lupu, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, susţine însă că ideea este cu totul nepotrivită: „Legea aceasta pleacă de la ideea că, dacă faci o oră în clasa a VI-a și una în clasa a IX-a, ai rezolvat problema fake news-ului”. Lupu e de părere că „educaţia media/gândirea critică nu trebuie predate ca materii de sine stătătoare. S-a încercat, nu a mers foarte eficient. Oamenii care studiază asta au ajuns la concluzia că abilităţile trebuie dezvoltate transdisciplinar. Că elevii le internalizează mai bine și că nu au sentimentul că «învaţă pentru școală»”.

Peste 80% dintre europenii intervievaţi pentru un eurobarometru în 2018 de către Comisia Europeană susţineau că se lovesc zilnic de fenomenul știrilor false și că acestea reprezintă o problemă pentru ţara lor și pentru democraţie în general.

Conform sondajului, persoanele cu un nivel de educaţie mai mare tind să se încreadă în mai multe surse, pe când tinerii între 15 și 24 de ani tind să creadă știrile și informaţiile pe care le accesează online. România se clasează în top trei state care preferă televizorul, în detrimentul presei scrise.

Aproximativ 36% dintre români citesc presa scrisă, în timp ce 93% dintre ei se uită la TV. În plus, mai mult de jumătate dintre românii care utilizează frecvent reţelele sociale (59%) sunt mai predispuși să citească și să creadă știrile și informaţiile peste care dau pe platformele pe care le accesează.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.