Un element inedit care predispune la erori de gândire

361

Noi cercetări arată că oamenii, cu cât cred că stăpânesc mai bine un subiect, cu atât sunt mai vulnerabili să creadă informaţii false. Fenomenul a fost denumit de psihologi „overclaiming” (supraestimare), iar o descriere a acestuia a fost făcută în revista de specialitate Psychological Science.

Primul dintre autorii cercetărilor, Stav Atir, de la Universitatea Cornell, spune că există indicii că nu este atât de simplu să estimezi cunoștinţele unui individ, mai ales atunci când acesta manifestă un nivel ridicat de încredere în respectivele cunoștinţe.

Pentru a afla de ce oamenii își supraevaluează cunoștinţele cu asemenea ușurinţă, Stav Atir și colegul său, David Dunning, de la Universitatea Cornell, precum și Emili Rozenzweig, de la Universitatea Tulane, au conceput o serie de experimente pentru a testa cunoștinţele estimate ale oamenilor în comparaţie cu expertiza lor propriu-zisă.

Într-unul dintre aceste experimente, cercetătorii au testat dacă indivizii care se percep experţi în finanţe ar fi mai predispuși să creadă că ar cunoaște anumiţi termeni financiari care, de fapt, nu există. O sută de persoane au fost rugate să estimeze cât de bine înţeleg 15 termeni specifici din finanţe. Majoritatea termenilor din listă erau reali, însă autorii studiului au adăugat și trei termeni inexistenţi.

Cum era de așteptat, cei care se considerau experţi în finanţe au fost cei mai predispuși să creadă că înţeleg termenii inexistenţi. Aceleași rezultate au existat și în alte domenii testate, cum ar fi geografie, biologie, literatură, filosofie și geografie.

De exemplu, spune Atir, convingerea oamenilor cu privire la gradul de cunoaștere a unui termen specific din biologie va depinde de cât cred ei că știu despre biologie în particular.

Aceste distorsiuni pot avea efecte dezastruoase în domenii precum finanţele sau medicina, acolo unde o decizie ușor dezinformată face diferenţa dintre o viaţă normală și una trăită în faliment sau boală.