Kim Jong-Un, laureat al unui premiu internaţional pentru pace

380

Kim Jong-Un nu duce lipsă de premii și medalii, dar majoritatea îi sunt oferite de către statul pe care îl conduce. Nu mică este deci mirarea că liderul nord-coreean va primi și o recunoaștere internaţională, tocmai din partea unei organizaţii care i-a premiat în trecut și pe Mahatma Gandhi și pe Aung San Suu Kyi.

Fundaţia pentru Educaţie Sukarno, cu baza în Bali, îl va onora pe Kim pentru „pace, justiţie și umanitate”, conform AFP. Liderul va primi premiul în luna septembrie a acestui an. Alegerea este extrem de ciudată dacă ne gândim că, după zeci de ani de izolare și trei generaţii sub dinastia familiei Kim, Coreea de Nord este cunoscută pentru violenţă, represiune și cruzime. Anul trecut, o investigaţie a ONU s-a finalizat cu acuzarea ţării de violarea drepturilor omului „la un nivel nemaiîntâlnit în lumea contemporană”.

Cu toate acestea, Washington Post explică de ce alegerea totuși nu ar trebui să vină ca o surpriză. Fundaţia pentru Educaţie Sukarno l-a premiat și pe bunicul liderului nord-coreean, Kim Il Sung, post-mortem, în 2001. Coreea de Nord și Indonezia se bucură de relaţii bilaterale încă din 1960, stabilite în timpului lui Kim Il Sung și al președintelui indonezian Sukarno, în al cărui nume s-au pus și bazele fundaţiei. Rachmawati Sukarnoputri, conducătoarea fundaţiei și fiica lui Sukarno, a declarat pentru AFP că acuzaţiile aduse Coreei de Nord nu sunt adevărate și că rapoartele privind atrocităţile sunt „propagandă din Vest”.

Sukarnoputri face paralele cu situaţia tatălui său, care de asemenea a fost criticat de cei din Vest, deși era un lider charismatic, care a condus mișcarea de independenţă a Indoneziei, înainte să devină conducătorul acestei ţări vreme de 22 de ani, într-un stil autocratic. „E ceva comun să fii numit dictator. Mulţi consideră că a-ţi urma principiile în atingerea unui ţel ţine de comportamentul unui dictator”, mai spune ea. Ce trebuie menţionat este că viziunea fundaţiei nu este împărtășită de către indonezienii de rând, doar 28% crezând că influenţa Coreei de Nord este pozitivă, în timp ce 44% o văd mai degrabă negativă.