Singurătatea are acelaşi efecte în rândul insectelor ca și în rândul oamenilor

264

Persoanele care au rămas văduve sau care au divorţat, dar şi cei care trăiesc singuri şi nu şi-au găsit sufletul pereche prezintă un risc dublu de a muri faţă de cei căsătoriţi, spun studii de specialitate care susţin că această obervaţie a fost valabilă, de-a lungul istoiei, în numeroase medii sociale, relatează The Atlantic.

Izolarea are efecte devastatoare atît asupra oamenilor, cât şi asupra animalelor. Un grup de specialişti în fizică şi entomologie a vrut să vadă care este efectul singurătăţii asupra insectelor.

Pentru acest experiment, ei au folosit atât grupuri de câte 10 furnici puse în acelaşi recipient, cât şi furnici izolate, aflate singure într-un container. În urma studiului, cercetătorii au putut observa că rata mortalităţii în rândul insectelor izolate este de două sau chiar de trei ori mai mare decât în cazul grupurilor.

În general, moartea provocată din cauza singurătăţii apare într-un interval scurt de timp. La persoanele rămase văduve, de exemplu, aceasta poate surveni în aproximativ un an de la moartea partenerului, arată aceeaşi sursă. Cauza din spatele acestei situaţii este impactul puternic, şocant al evenimentului, în raport cu o etapă de tranziţie mai lentă.

De asemenea, cercetătorii punctează că intervalul de timp în care partenerul în viaţă supravieţuieşte după moartea soţului sau soţiei variază şi în funcţie de apropierea dintre cei doi şi de dependenţa unuia faţă de celălalt. Mai mult, ei au observat o rată mai mare a mortalităţii în rândul tinerilor ale căror soţii au murit, decât în cazul bătrânilor rămaşi văduvi. Acest lucru ar arăta şi o legătură mai strânsă între cuplurile aflate la începutul căsniciei, faţă de cei cu mai mulţi ani de mariaj.